Ağaçlara Damlama Sulama Sistemi Neden Nasıl Yapılır

Ağaçlara Damlama Sulama Sistemi Neden Nasıl Yapılır

Bir ağacın ihtiyaç duyduğu su miktarı ağacın yaşı ve türü, yılın zamanı, hava durumu ve toprak türü gibi birçok faktöre bağlıdır. Genel olarak yeni dikilen ve genç ağaçlar, daha yaşlı, sağlam ağaçlardan daha sık sulama gerektirir. Ancak uzun kuraklık dönemlerinde tüm ağaçlar ek sulama isterler.


Yeni Dikilen Ağaçları Damlama Sulama Sistemi

Dikimden sonraki ilk birkaç ay boyunca, bir ağacın köklerinin çoğu hala orijinal kök yumağının içindedir ve bazı kökler bu alanın ötesinde büyümeye başlar.

Ağaçlara Damla Sulama Neden Nasıl Yapılır
Ağaçlara Damlama Sulama Neden Nasıl Yapılır

Sağlıklı kök büyümesini teşvik etmek için kök yumağı ve çevresindeki toprak eşit şekilde nemli tutulmalıdır.

Bulunulan bölge düzenli yağmur almıyorsa ilk yıllarda ek nem sağlamak fidan için hayati önem taşır. Sıcak ve kuru havalarda, yeni ağaçların kök topunun kurumamasını sağlamak için haftada iki üç kez suya ihtiyacı olabilir.

Yetişkin Ağaçları Damlama Sulama Sistemi

Bir ağacın köklerinin yer üstü gölgesinin ayna görüntüsü olduğu yaygın bir yanılgıdır.

Gerçekte, yetişkin bir ağacın kökleri genellikle gölgelik veya damlama hattının çok ötesine uzanır.

Ağaçlara Damla Sulama Neden Nasıl Yapılır
Ağaçlara Damlama Sulama Sistemi Neden Nasıl Yapılır

Bazı çapa kökleri toprağın derinliklerine ulaşabilmesine rağmen, çoğu ağaç kökü toprağın üst otuz ile kırk beş cm arasında yoğunlaşmıştır.

Yetişkin ağaçları sularken, ağacın gölgesinin altındaki tüm alana derin ve ıslatan bir sulama sağlamak gerekir. İdeal olarak, her suladığınızda toprağı yirmi beş otuz cm derinliğe kadar nemlendirmelisiniz. Çürümeyi önlemek için, gövdenin etrafındaki alana doğrudan su uygulanmaması gerekir.

Meyve Ağaçları Ne Zaman Sulanır

Ağaçlara Damla Sulama Neden Nasıl Yapılır
Ağaçlara Damlama Sulama Sistemi Neden Nasıl Yapılır

Toprak nemini kontrol etmenin en kolay yolu, uzun bir tornavida alıp toprağa batırmaktır. Tornavida kolayca nemli toprağa geçebilir, ancak kuru toprağa itilmesi zordur. Eğer tornavidayı on beş yirmi cm den daha derine itemezseniz sulama zamanı gelmiş demektir.

Bu teknik en iyi killi ve tınlı topraklarda işe yarar.

Ağaç Sulama Teknikleri

Üstten fıskiyeler, geniş alanları sulamanın en kolay yoludur ancak verimsizdirler ve suyun yarısını buharlaşmaya kaptırırlar. Suyu toprak seviyesinde yavaşça uygulayan sulama yöntemleriyle daha verimli bir ağaç sulaması yapılır. Tek bir yetişkin ağacın uygun şekilde sulanması birkaç saat sürebilir.

Ağaçlara Damla Sulama Neden Nasıl Yapılır
Ağaçlara Damlama Sulama Sistemi Neden Nasıl Yapılır

Çoğu bitkiyi sulamanın en iyi yolu, bitkinin tüm kök sistemini nemlendirecek kadar su uygulamak ve ardından tekrar sulamadan önce toprağın hafifçe kurumasını beklemektir. Suyu yavaşça uygulayın, böylece akıp gitmek yerine toprak tarafından emilsin.

Mümkünse, suyu verimli kullanmak için buharlaşmanın en fazla olduğu, günün en sıcak bölümünde 10: 00 ile 18: 00 arasında sulamaktan kaçınmak gerekir.

Sıkça Sorulan Sorular

Sulama sistemim çimlerimi düzenli olarak suluyor. Bu ağaçlarım için yeterli olur mu?

Muhtemelen değil. Sulama sistemlerinin çoğu, sık sık yüzeye sulama uygulayacak şekilde programlanmıştır. Ağaçlar, daha az sıklıkta ancak daha derin sulamalarda iyi sonuç verir. Haftada bir yoğun bir sulama, birkaç günde bir yüzeysel sulamadan çok daha iyidir. Bunun nedeni yüzeysel sulamaların ağaç köklerini kurumaya yatkın oldukları toprak yüzeyinin yakınında kalmaya teşvik etmesidir.

Derin sulama ayrıca, kurumaya karşı daha savunmasız olan yüzeysel köklere yol açan sık hafif sulamanın aksine, köklerin derinlemesine büyümesini teşvik eder.

Ağaçlarımın Altını Malçlamalı mıyım?

Evet. Ağaçların altında büyüyen çimen, uyguladığınız suyun çoğunu keserek bitki köklerine ulaşmasını engeller. Çimen olmaması en iyisidir. Kıyılmış ağaç kabuğu veya çam samanı gibi 5-10 cm kadar organik malç tabakası nemin korunmasına yardımcı olur ve yabani otları uzak tutar.

Kuraklık Sırasında Ağaç Stresini En Aza İndirmek İçin

  • Ağaçların altını ve çevresini çapalamaktan kaçının, böylece kökleri rahatsız etmeyin
  • Ağır budama yapmayın. Bununla birlikte, kırık, ölü, böceklerle enfekte olmuş veya hastalıklı dalları çıkarmada sorun yoktur.
  • Böcek zararlılarına ve hastalıklarına dikkat edin, çünkü kuraklık stresli ağaçlar saldırılara karşı daha savunmasızdır.
  • Ağaçların altında yüksek azotlu çim gübresi kullanmaktan kaçının ve ağaç köklerine zarar verebilecek yabani ot ve yem ürünlerini asla kullanmayın.

Su Yetersiz Olursa

Susuzluk yaşarsanız çim ve ağaçlar arasında seçim yapmanız gerekiyorsa, ağaçların daha büyük bir yatırım olduğunu unutmayın. Yeni dikilmiş bir ağacın, kuraklık nedeniyle kaybolan yetişkin bir ağacın yerini alması yıllar alacaktır.

Ağaçlara Damlama Sulama Neden Nasıl Yapılır yazımız ve videomuzdan sonra Bahçe Sulama Sistemi yazımızda ilginizi çekecektir.


Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


Bu web sitesi deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Bununla iyi olduğunuzu varsayacağız, ancak isterseniz vazgeçebilirsiniz. Kabul etmek Mesajları Oku