Çapa Makinası

Çapa Makinası Alınırken Nelere Dikkat Edilmeli

Çapa Makinası

Toprağın seri şekilde işlenerek hazır hale getirmesine yardımcı olan makineye Çapa Makinası denir. Meyve ve sebze yetiştiriciliğinden ağaç dikimine kadar farklı amaçlarla çapa makinası kullanılır. Asıl kullanım amacı bitkileri daha iyi yetiştirmek, toprağın verimini arttırmak. Çapalama makinesi sayesinde yabancı otların temizlenmesi, sıkışmış toprağın havalanması, suyun toprağa daha kolay geçmesi sağlanıyor.

Çapa Makinası
Çapa Makinası

Tarımsal faaliyetlerin verimli bir şekilde yapılabilmesi için gerçekleştirilmesi gereken aşamalardan önemli biri olan bu işlem Çapa Makinası ile kolay bir şekilde yapılır, kullanımı zamandan tasarruf etmenizi sağlar, sağlıklı ve verimli yöntemlerle bahçenizi, tarlanızı işlemenize topraktan elde etmek istediğiniz verimi arttırmanıza yardımcı olur.

Tarım arazilerinde kullanılmak üzere tasarlanmış makinelerdir. Bu makineleri küçük ya da orta büyüklükte arazilerde kullanmak mümkündür. Hem işi hızlandırmakta hem de topraktan alacağınız verimi artırmaktadır. Toprağı işlemek ve karıştırmak üzere geliştirilmişlerdir. Özellikle de ekim yapmak için çok sert ya da gereğinden fazla yumuşak kalan topraklarda; toprağın ekim ve dikim işlemleri için hazır hale getirilmesinde faydalanılır. Uzun süre boyunca havalandırılmamış topraklarda bile rahatlıkla toprağı işlemenize olanak sağlar.

Çapa Makinası
Çapa Makinası

Bahçe ya da tarım ile uğraşan herkes, toprağından verim alabilmek için kendi tarlasını ya da bahçesini belirli zamanlarda mutlaka havalandırmak zorundadır. Pek çok kişi topraklarını havalandırma işlemi yaparken hem kolay ve pratik olduğundan hem de zaman kazandırdığından motorlu bir araç tercih etmektedir.

Çeşitleri Nelerdir?

Çapa Makinası
Çapa Makinası

Manuel olanların haricinde üç farklı türde üretiliyor. Elektrikli, dizel ve benzinli motorlara sahip olan çeşitli makineler mevcut. Elektrik güç kaynağıyla, dizel ya da benzin yakıtlarının kullanımıyla çalıştırılabilen modeller kullanım beklentilerine göre tercih edilebilir.

Motor özelliklerinin yanı sıra çeşitli ekipmanların kullanım avantajları da dikkate alınarak ideal seçimler yapmak mümkün. İpli ya da şanzımanlı türlerinden; bıçak yapıları, pulluk özelliği, tekerlek özellikleri, oturak ya da kasa eklentisi gibi çeşitli ekipmanlara ve özelliklere sahip olan modeller içerisinde size uygun olan tercihlerde bulunabilirsiniz.

Hangi Çapa Makinası Alınmalı?

Arazi büyüklüğüne, toprağın yapısal özelliklerine göre kullanım alanızı ve sürenizi belirleyebilirsiniz. Uzun süreli ve yoğun bir şekilde toprağı havalandırmak durumundaysanız dizel motorlu modellerle tasarruf sağlayabilirsiniz. Küçük ve de orta ölçekli alanlarda benzinli motorla çalışan makineleri tercih edebilirsiniz. Elektrik kaynağı ile çalışan motorlara sahip olan modellerle de kullanım amacınız doğrultusunda verim elde edebilirsiniz. Kullanım alışkanlıkları ve süreleri dikkate alınarak ideal motor gücü ve performansına sahip olan çeşitleri kullanılabilir.

Öncelikle belirlemeniz gereken makinenizin yakıt tipi olmalıdır. Sonuçta bunlar elektrikli modellerinin dışında benzinli ve dizel makineler olmak üzere iki türe ayrılmaktadır. Bu makinelerin çeşitlerinden hangisini tercih edeceğiniz ise tabi ki yine size kalmıştır çünkü genel olarak bu ürünlerin boyutları da sizin bahçenizin büyüklüğü ile belirlenmelidir.

Eğer çok büyük bir bahçeye sahipseniz sizin topraklarınızı işlemek için dizel makineler daha tasarruflu olmaktadır. Ancak eğer ki küçük bir arazi için bu ürünlerden satın almayı düşünüyorsanız benzinli makineler yeterli olacaktır.

Çapa Makinası Alınırken Nelere Dikkat Edilmeli

Alım için araştırma yaparken arkadan bıçaklı mı yoksa önden bıçaklı bir makiye mi ihtiyacınız var öncelikle onu belirleyiniz. Yoğun, sıkışmış toprak ve çimenler üzerinde kullanmak için arkadan bıçaklı modelleri tercih edilebilir. Küçük bahçe peyzajları için önden bıçaklı makineler tercih edilmeli. Bu makineler sıkı ve dar bahçe alanlarında manevra yapmak için oldukça uygundur.

Şanzıman kalitesine de dikkat edilmeli. Kaliteli şanzımana sahip olan makineler sahibine uzun süre sıkıntı ve masraf çıkarmaz.

Alınacak makinenin 2 – 3 ya da 4 vites hatta geri vitesinin olması hususu göz önünde bulundurulmalı. Seçim yaparken arazinin durumu da göz önünde bulundurulmalı. Dik ve girintili bir arazide kullanmak için beygir gücü daha düşük olan hafif makineler tercih edilmeli.

Dikkat edilmesi gereken diğer bir husus ise makinesinin kuyruk milidir. Kullanılacak arazi 3-4 dönümden büyük ise kuyruk mili olan bir makine tercih edilmelidir. Bu sayede toprağı havalandırma işlemi daha güçlü şekilde gerçekleştirilir.

Bahçenizin konumuna ve engebe miktarına göre de tercihinizi belirleyebilirsiniz. Sahibi olduğunuz topraklar dik bir yamaçta bulunuyorsa makinenizin kullanımı oldukça zor ve yorucu olacaktır.

Yani eğer ki dik alanda bulunan bir araziye sahipseniz makinenizi alırken daha çok dikkat etmeniz gerekecektir. Daha rahat ve kolay çalışabilmeniz için ağır makineler yerine daha düşük beygirli ve hafif olan makineler işinizi daha rahat görmenizi sağlayacaktır.

Düz bir alana yayılmış olan topraklarınızda ya da bahçelerinizde yüksek beygirli makine kullanırken vites özelliği de oldukça önemlidir. Makinenizin uçları bu düz arazide toprağa gömülebileceğinden  vitesli olması büyük kolaylık sağlayacaktır. Çünkü sert topraklarda makinenizin vitesini artırarak ve yumuşak topraklarda makinenizin vitesini küçülterek bu zor durumdan kurtulabilirsiniz. Ayrıca aldığınız makine eğer kaliteli bir şanzımana sahip olursa size zorluk çıkarmayacaktır.

Sebze Nasıl Dikilir yazımıza buradan ulaşabilirsiniz


1 yorum
  1. Bahçe Sulama Sistemi | Bahçe Hobim

    […] çapa makinemiz yoktu, (Çapa Makineleri hakkında bilgi için tıklayınız) ömrümüz ot yolmakla geçiyordu. Makineyi alınca […]

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


Bu web sitesi deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Bununla iyi olduğunuzu varsayacağız, ancak isterseniz vazgeçebilirsiniz. Kabul etmek Mesajları Oku