Don Önleme Yöntemi Spring Su Uygulaması

Don Önleme Yöntemi Spring Su Uygulaması

Kış veya erken ilkbaharda don olayları bitkilere ciddi zarar verebilir ve bu üreticiler için önemli bir husustur. Don olayının neden olduğu hasarın derecesi, bitki ve dokunun türüne bağlıdır. Don hasarı ana büyüme ve çiçeklenme döneminde özellikle zararlıdır. Dona karşı koruma yöntemleri bir süredir geliştirilmiştir. Mahsullerin don döneminde yoğun sulama ile birlikte yağmurlama sistemi kullanılması hasarı önlemek için oldukça etkili bir yoldur.

Don Önleme Yöntemi Spring Su Uygulaması
Don Önleme Yöntemi Spring Su Uygulaması

Doğal ve tarımsal çevre, iklim değişikliğinden oldukça fazla etkilenir. Yaprak dökümü, çiçeklenme, meyvelerin olgunlaşması, su dengesi vb. Aşırı hava koşullarının bir sonucu olarak strese ve ciddi hasara karşı çok hassastır.

Bu aşırı hava olaylarından biri sıfır derecenin altına düşen hava sıcaklıklarıdır yani don. Mevsim dışında sıcaklıkta bu düşüşler meydana geldiğinde, bitkiler fizyolojik düzeyde bununla başa çıkamayacak donanıma sahip olurlar ve bunun sonucunda ciddi hasar görürler. Bunun için alınabilecek önlemler

Hava Sıcaklığının Yükseltilmesi

Daha çok gelişmiş ülkelerde hava sıcaklığının yükseltilmesi için yaygın olarak gaz yağı ve fuel-oil yakan özel sobalarla yapılmaktadır. Bu tip sobalardan beş altı adedi 1 dönüm bağda sıcaklığı iki üç derece kadar yükseltmektedir. Ülkemizde ise daha çok uygulanan bir yöntem olan bahçenin uygun yerlerinde ve bağın çevresinde saman balyaları, budama artıkları vb. materyallerin yakılarak içindeki sıcaklığın sıfır derecenin üzerinde tutulması sağlanmaktadır.

Havanın Karıştırılması

Alçak kesimler daha soğukken yüksek kesimlerdeki belirli bir tabaka daha sıcaktır. Üst seviyelerdeki daha sıcak hava ile aşağıdaki daha soğuk havanın karıştırılmasıyla don zararı en aza indirilebilir. Bu işlemi yapabilmek için rüzgar makinalarından faydalanılmaktadır.

Yapay Sisleme Yapılması

Radyasyonla meydana gelen sıcak havanın yükselmesinin önlemesi ve aşırı soğumanın engellenmesinde dumanlamaya oluşan sis bulutları bir örtü görevi yapmaktadır. İlkbaharda toprak yüzeyindeki sıcaklığın sıfır dereceye düştüğünde sisleme yapılmalıdır. Kalın bir bulut tabakası bahçe ve bağdaki sıcaklık derecesini çevre sıcaklık derecesinden 3-4 derece daha yüksek tutabilir. Sisleme zift ve zeytinyağı posası ile karıştırılmış budama artıklarının yanında saman ve kuru otun yakılmasıyla da oluşturulabilir.

Spring Su Uygulaması

Don Önleme Yöntemi Spring Su Uygulaması
Don Önleme Yöntemi Spring Su Uygulaması

Don olayını önlemede bir yöntem olan üstten sulama veya yağmurlamanın belirgin bir yararı vardır ve dikkate değer bir öneme sahiptir. Bu uygulama geniş bir su kaynağı, uygun sulama ekipmanları ve iyi bir toprak drenajı ister. Bu yöntem sadece üzerindeki buz yükünü taşıyabilecek bitkilerde uygulanabilir.

Eğer yaprak veya tomurcuk ince bir su tabakası ile kaplanırsa, suyun donmasıyla ısı açığa çıkar ve bitki sıcaklığının sıfır derecenin altına düşmesini engellenir. Bu su tabakasının olabildiğince sürekliliği sağlanmalıdır, bu sayede bitki üzerinde buz tabakaları oluşmasına ve ortam sıcaklığı donma noktasının altına düşmesine rağmen bitki sıcaklığı donma noktasının altına düşmeyecektir.

Don Önleme Yöntemi Spring Su Uygulaması
Don Önleme Yöntemi Spring Su Uygulaması

Bir güvenli uygulama termometre sıcaklığı donma noktasına ulaştığı zaman yağmurlama işlemine başlamaktır. Yağmurlama işlemi bitki dokularının dayanabilmesi için mümkün olduğu kadar sürdürülmelidir. Uygulama hava sıcaklığı sıfır derecenin üzerine çıkıncaya kadar devam ettirilmelidir.

Yağmurlama sistemi, ürün kaybına neden olabilen birkaç dakikalık kritik devreyi engelleyecek veya kesecek şekilde tam ve sürekli olarak su örtüsü sağlamalıdır. Yağmurlama sisteminin önceden test edilmesi gereklidir.

Don önleme yöntemi spring su uygulaması yazımızda sonra Ağaçları Dondan Korumanın Yolları ve Evde Tohumdan Fide Nasıl Yetiştirilir yazılarımız ve videomuz da ilginizi çekecektir.


Yoruma kapalı.