Güneş Enerji Sistemleri
Güneş Enerji Sistemleri
Güneş Enerji Sistemleri ile elektrik üretimi konusundaki çalışmalar özellikle 1970’lerden sonra hız kazanmış, Güneş Enerji Sistemleri ile elektrik üretimi teknolojik olarak ilerlemenin sonucunda maliyet bakımından düşme göstermiştir.
Solar panelden güneş enerjisi ile elektrik üretimi çevresel olarak da temiz bir birincil enerji kaynağı olarak kendini kabul ettirmiştir.
Güneş ışınlarından yararlanmak için pek çok teknoloji geliştirilmiştir. Bu teknolojilerin bir kısmı Güneş enerjisini ışık ya da ısı enerjisi şeklinde direkt olarak kullanırken, diğer teknolojiler Güneşten enerji elde etme şeklinde kullanmaktadır.
Güneş enerjili sıcak su sistemleri, suyu ısıtmak için Güneş ışınlarından yararlanırken, güneş enerjisi ile elektrik üretimi içinde güneş enerjisi ve güneş panellerinden yararlanılmıştır.
Güneş Enerji Sistemleri ile elektrik üretimi denilince akla ilk gelen şüphesiz düşük maliyetli oluşu ve çevre dostu duruşudur. Artık her şeyin doğalına yöneldiğimiz şu dünyada enerjinin de doğal kaynaklısını tercih ediyor ve doğanın bize sunduğu nimetlerden faydalanıyoruz.
Doğanın hediyelerinden faydalanırken aynı şekilde onu korumuş da oluyoruz aslında. Güneş enerjisinin tercih edilme nedenlerinden biri de çevreye sağladığı faydadır çünkü.
Önceleri sadece suların ısıtılması için kullanılırken artık gelişen teknoloji ile birlikte Güneş Enerji Sistemleri ile elektrik üretiminden hobi bahçeleri evlerimizde de faydalanıyoruz. Böylece az maliyetle gerek duyulan enerji ihtiyacı da karşılanmış oluyor.
Güneş Enerjisi Nasıl Çevrilir
Güneş ışını panele çarpıp emildiğinde yarı iletkeni vurarak oluşturan bazı atomlarını salıverir. Bu sayede yarı iletken bir tarafında pozitif, diğer tarafında negatif yüklenir ve bu sayede salıverilen tüm elektronlar aynı yönde hareket ederek akımı oluşturur ve kontakları bu akımı yakalayarak devre üzerine alır.
Panellerin ürettiği enerji doğru akımdır. Evlerde ve işyerlerinde kullanılmadan önce çevirici (inverter) kullanılarak alternatif akıma çevrilmesi gerekir. Çevrilen alternatif akım artık ihtiyaç duyan elektronik aletlere yönlendirilebilir.
Solar Panel veya Güneş paneli
Güneş panelleri dünyaya gelen güneş ışıklarını elektriğe çevirirler. Güneş paneli üzerine gelen güneş ışığını emmeye yarayan solar hücrelerden oluşur. Bir güneş panelinin verimi, kullanıldığı hücrenin güneş ışığını elektriğe dönüştürme oranı ile belirlenir. İki çeşit panel üretilmektedir.
Bunlardan birincisi polikristal solar hücre yapılı güneş panelleri, diğeri ise monokristal solar hücre yapılı güneş panelleridir. Günümüzde yaygın olarak polikristal hücreli güneş panelleri üretilmektedir.
Polikristal Güneş Paneli
Polikristal güneş panelleri, düşük maliyetli olduğundan daha yaygın üretime sahiptir. Fakat polikristal güneş panellerinin verimliliği, monokristal ile kıyaslandığında daha düşüktür.
Monokristal Güneş Panel
Monokristal güneş panelleri, yüksek dereceli silikondan yapılmıştır ve bundan dolayı monokristal yapılı paneller yüksek verimlilikle çalışırlar. Monokristal güneş panelinin en büyük dezavantajı daha pahalı olmasıdır.
Güneş Paneli Gece Çalışır mı
Hayır. Güneş panelleri gece üretmezler. Güneş panelleri, güneşin doğumundan sonra üretmeye başlar, güneşin batması ile üretimlerini durdururlar.
Şarj Kontrol Cihazı
Şarj kontrol cihazı, güneş panellerinden gelen voltajı ve akımı düzenler. Akü grubunuzun yüksek voltajla veya fazla şarj olarak zarar görmesini engellemeye yarayan cihazdır. Sistemin, akü tipine göre belirli sabit bir voltajla şarj olmasını sağlamak ve akü tam dolu voltaj değerine ulaşılınca şarj akımını kesmek şarj kontrol cihazının en temel iki görevidir.
İnverter Nedir
İnverter, İnvertör, evirici, çevirici gibi isimleri olan güç dönüştürme elemanı olarak bilinmektedir. Herhangi bir doğru akım kaynağından (DC) alınan gerilimi işler ve alternatif akım (AC) gerilimi elde eder.
Akü Nedir
Akümülatörün (batarya) kısaltılmış halidir. En özet tanımıyla; depoladığı kimyasal enerjiyi ihtiyaç duyulduğunda elektrik enerjisine dönüştüren cihazlardır. Genel olarak motorlu taşıtlarda yani araçlarda kullanılan araç aküleri ilk çalışma esnasında marş motoruna gerekli akımı göndermektedir.
Araçların motorlarının çalışmadığı durumlarda ise, akımına ihtiyaç duyan diğer mekanizmalara bu akımı göndermektedir.
Güneş Enerji Panellerinde Kullanılan Jel Akü Nedir
Jel aküler, diğer akü türlerine kıyasla ömrü 4 ila 8 kat daha uzun olan akü türü olarak bilinmektedir. Çoğunlukla derin deşarj uygulamalarında kullanılan jel akü, saf su ilavesine ihtiyaç duymayan, kullanımı oldukça kolay, zahmetsiz ve bakımsız akü olarak ifade edilmekte ve güneş enerjisi sistemlerinde de bu gibi nedenler ile tercih edilmektedir
Güneş Enerji Sistemleri ile elektrik üretimi nasıl yapılır
Solar enerji sistemi güneş enerjisinin yakalayıp ve elektriğe çevrilmesi işlemini yapan sistemdir.
Bir Solar Enerji Sistemi Nasıl Çalışır?
İlk olarak güneş ışığı çatıdaki güneş paneline vurur. Güneş ışığı paneller tarafından DC akıma çevrilir ve şarj kontrol cihazlarına aktarılır.
Şarj kontrol cihazı gelen bu DC voltajı aküye gönderir ve akünün dolmasını sağlar. Dolunca güneş panelinden gelen elektriği bir devre yardımı ile keser.
Aküde depolanan bu elektriği DC voltajla çalışan aydınlatma ve benzeri sisteminizde kullanabileceğiniz gibi, aküden inverter (çevirici) aktarıp evlerimizde kullandığımız AC voltaj elde ederek bahçemizde evimizde aletlerimizin çalışmasında kullanabiliriz.
İnverter sonrası yaklaşık 220 volt olacağı için çok dikkatli olunması gerekmektedir.
Bu işlemlerin hepsi çok hızlı, kolay ve temiz bir şekilde ilerler ve her geçen gün gelişmektedir. Kullanacağınız aletlerin sayısı ve harcayacakları güce göre sistemimizi kurmamız gerekmektedir.
Şebeke suyu ve şebeke elektriği olmadan bahçe sulama sistemi videomuzu izleyebilir Bahçe sulama Sistemi yazımızı da okuyup nasıl yapılabileceği hakkında bilgi edinebilirsiniz.
Yoruma kapalı.