Hobi Bahçesi Patlıcanlar

Hobi Bahçesi Patlıcanlar

Patlıcan Nasıl Yetiştirilir

İklim İsteği

Sıcak iklim sebzesi olan patlıcan soğuklardan etkilendiği için sıcaklık –1,-2 dereceye düştüğünde hemen ölür. Ilık iklimlerde senelik kültür bitkisi olarak yetiştirildiğinden tohum ekiminden itibaren hasat devresi sonuna kadar ürün için normal olarak 15-35 derecelerde ortalama altı aylık bir süreye ihtiyaç gösterir. Yağmurların bölgesel durumlarına göre sulama periyotları belirlenmelidir.

Toprak İsteği

Toprak hususunda oldukça seçici bir sebze olduğu için killi topraklardan katiyen hoşlanmaz derin, yumuşak geçirgen, organik ve besin maddelerince tınlı topraklarda iyi gelişir ve oldukça bol ürün verir. Erkencilik düşünüldüğünde ahır gübresi veya yeşil gübreleme ile takviye edilmek şartı ile kumlu topraklar üzerinde de ekim yapılabilir. Dikildiği bir yere en az üç dört yıl dikilmemelidir

Toprak Hazırlığı

Ekimi için planlanan yer sonbaharda derin olarak çapalanmalı ya da sürülmeli, ilkbaharda da otları öldürmek amacıyla uygun toprak tavında iken bir kez daha çapalama ya da toprağı havalandırma yapılmalıdır. Sıra arası mesafe bir metre olacak şekilde karıklar açılarak fidelerin dikimine hazır hale getirilmelidir. Sonbaharda toprak işlenmemişse, ilkbaharda toprak mümkün olduğu kadar erken işlenmelidir.

Hobi Bahçesi Patlıcanlar
Hobi Bahçesi Patlıcanlar

Ekim ve Dikim

Tohumdan fide yetiştirip dikebileceğiniz gibi hazır fide alarak da yetiştirebilirsiniz.

Tohum sıcak yastıklara az miktarda yapılıyorsa viyollere şubat ayının ilk haftasından itibaren ekilir. Ekimden sonra tohumların üzeri 1 cm kadar kalınlıkta harçla örtülür ve hafifçe bastırılarak toprağın sıkılaşması sağlanır ardından süzgeçli kovalarla tohumların bulunduğu kısma inecek kadar çimlenmeleri için su verilir.

Hobi Bahçesi Patlıcanlar
Hobi Bahçesi Patlıcanlar

Tohumlar çimlenip 7-8 yapraklı olduktan sonra bölgenin ikliminde don olmayacağından emin olarak Nisan ayının 2. haftasından itibaren (Ankara için mayıs ayının ikinci haftasından itibaren) 50 cm sıra üzeri 1 metre sıra arası mesafeler esas alınarak yerlerine fideler aynı günde dikilmeye dikkat edilerek dikilir. Dikimden hemen sonra can suyu verilmelidir.

Gübreleme

Patlıcanlar gübreyi çok sever. Patlıcan yetiştirilecek toprağın dikimden önce dekara 4-6 ton hesabı ile iyi vasıflı, yanmış ahır gübresi verilmelidir. Dilenirse yardımcı olarak fosforlu ve azotlu gübrenin yarısı dikim esnasında, ikinci yarısı ise ilk sulamadan önce verilebilir.

Sulama

Fide ekimi yapıldıktan sonra fideler sulanmalıdır. Başlangıçta fideler solacaktır. Bu durum son derece normaldir. Yaklaşık bir gün sonra fidelerin tekrardan eski haline geldiğini göreceksiniz. Patlıcan yetiştiriciliğinde ilk can suyundan sonra fidelerin tuttuğundan eminseniz hava durumuna göre 10-15 gün süreyle su verilmez. Köklerin gelişimi için bu süreç önemlidir. Bundan sonra ihtiyaç olursa bolca su verilir. Çiçeklenme devresinde fazla sulamadan kaçınılması gerekir.

Hobi Bahçesi Patlıcanlar
Hobi Bahçesi Patlıcanlar

Bitkiler üzerinde ilk meyveler görülmeye başladıktan sonra bitkinin durumuna göre belli periyotlarla su vermek ve özellikle hasat devresine girildikten sonra her ürün toplama yapıldıktan sonra sulama yapılmalıdır. Sulama karık usulü ile yapılabileceği gibi damlama usulü de yapılabilir. Yetişme döneminde haftada bir sulama yapmak gerekir. Aksi durumda ürünün gelişmesi yavaşlar mahsul azalır ve acılaşma başlar.

Hobi Bahçesi Patlıcanlar
Hobi Bahçesi Patlıcanlar

Bakım İşleri

Hobi bahçesi patlıcanların bakımı çapalama, sulama hastalık ve zararlılarına karşı gerekli önlemlerin alınmasıdır. Fideler esas yerlerinde gelişmeye başladığı andan itibaren yaklaşık 2 hafta sonra birinci çapa yapılır birinci çapadan 2-3 hafta sonra ikinci çapa yapılır.

Yabancı otlar temizlenir. Toprağın üzerinde oluşan kaymak tabakası kırılır. Toprağı havalandırmak ve rutubeti korumak için sıra aralarında birkaç defa çapa yapmak yararlı olacaktır.

Hasat

Meyveler istenilen irilikte iken yapılabilir. İlk turfanda mahsul için meyveler henüz normal iriliğini almadan koparılırsa da esas hasat zamanı çeşidin hakiki meyve iriliğinin üçte bir büyüklüğü aldığı zamandır. Hasat gecikirse meyveler kartlaşır renkleri açılır ve çekirdekleri sertleşerek yenme kabiliyetleri gittikçe kaybolur.

Patlıcan bitkisinde ilk hasat alttaki meyvelerin koparılması ile başlar ve kademeli olarak yukarıya doğru devam eder. Toplarken sebzeyi dalından tutup aşağıdan yukarıya doğru çekerek koparın. Patlıcan toplandıkça ürer. Her toplamadan sonra bol su verin. Hasat zamanı gelmiş meyveler sapları ile birlikte kesilir.

Patlıcan Tohumu Nasıl Alınır

Yetiştirdiğiniz bahçedeki bitkiler içerisinden iri gösterişli sağlıklı olanlardan tohum almaya uygun gördüğünüzü belirledikten sonra onları koruma altına alıp şaretleyin. Bu ayırdığınız ürünü gelişimini iyice tamamladıktan sonra kopartarak aldıktan sonra tohumunu çıkartabilirsiniz.

Hobi Bahçesi Patlıcanlar yazımızdan sonra Hobi Bahçesi Tohumluk patlıcan yazımızdan patlıcan tohumu nasıl alınır detaylı inceleyebilir videosunu izleyebilirsiniz.


Yoruma kapalı.