Organik Tarım Nedir
Organik Tarım Nedir
Organik tarım nedir sorusunun cevabı insanlara ve çevreye zarar vermeden, kimyasal etkili maddeleri kullanmadan (kimyasal gübre, ilaç vb.), toprak verimliliğine ve gıda güvenliğine önem veren, verimliliğe dayalı kontrollü ve sertifikalı tarım şeklidir.
Gübreleme uygulamalarında hayvansal kaynaklı gübre, özel organik gübreler ya da kompost kullanılır. Ürün koruma uygulamalarında ise doğal avcılar ve tuzaklardan yararlanılmaktadır.
Ürünleri normal tarım ürünlerine göre daha az verimlidir, daha çok çaba gerektirir fakat normal tarım ürünlerinden daha fazla fiyattan satılır.
Amacı Nedir?
Amacı, düşüncesizce ve bilinçsizce gerçekleştirilen tarım faaliyetlerinin insan, hayvan ve çevre sağlığını tehdit etmesini engellemektir. Bu amaçla kimyasal gübre ve ilaç kullanımının sonlanması, yer altı sularının korunması, biyolojik çeşitliliğin korunması gibi maddeler hedeflenmiştir.
Enerji kaynaklarının sürdürülebilir olmasını sağlamak, hayvan sağlığını ve refahını sağlamak ve bunlara ek olarak çiftçileri kimyasal maddelerden korumak da amaçları arasındadır.
Toprağı ve Suyu Korur
Organik tarım sayesinde erozyon önlenir ve böylelikle toprak korunmuş olur. Erozyon ve kimyasal gübre kullanımı yüzünden topraklar bozguna uğrayıp verimsizleşiyor. Dünya genelinde son 30 yılda ekilebilir toprakların üçte biri bozguna uğramış durumda.
Kimyasal gübre kullanılmadığı için toprak bozgunu önlenmiş oluyor ve toprak sağlığına tekrar kavuşuyor. Böylelikle gelecek kuşakların gıda güvenliği sağlanmış oluyor.
Kimyasal gübre ve ilaç kullanımı su kaynaklarını olumsuz yönde etkilemektedir. Kaynaklarının sürdürülebilir şekilde kullanılması, kimyasal gübre ve ilaç kullanılmadığından su kaynakları kirletilmez. Bunlara ek olarak, toprağın organik madde seviyesini artırmaktadır.
Bazı Uygulamalar
– Yeşil gübre kullanılması
– Hayvan kaynaklı gübre ve bitkisel atık kullanmak
– Organik maddelerin geri dönüşümünün sağlanması
– Alternatif ve doğal yöntemli bitki koruma ürünleri kullanmak
– Tarım yapılacak bölgenin koşulların uygun bitki ve hayvan türleri kullanmak.
Verilen tarım desteklerinin yanında extra destek de almaktadır. Üreticiler, verilen tarımsal desteklerden öncelikle faydalanırlar.
Faydaları Nelerdir? yazımız da ilginizi çekecektir.
Yoruma kapalı.