Organik Ürün Nedir
Organik Ürün Nedir
Organik Ürün Nedir
Dünya genelinde oldukça popüler bir hale geldi ve daha çok tüketilmeye başlandı. Organik besinlerin taleplerinin artmasıyla organik besin üretimi de arttı. Fakat son zamanlarda bu talep, üretimin önüne geçmeye başladı. Peki, organik ürün nedir
Yetiştirilirken hiçbir yabancı ve kimyasal madde kullanılmadan yetiştirilmesidir, toprak biyoçeşitliliğini geliştiren, toprağı sıkmayan, toprağın organik yapısını koruyan ve erozyonun önüne geçen toprak işleme yöntemleri kullanılmaktadır. Organik tarımda kullanılan tüm üretim şekilleri ve yöntemleri çevre sorunlarını engelleme amaçlı olmalıdır.
Organik olarak yetiştirilen sebze ve meyvelerin, normal tarım ile yetiştirilen sebze ve meyvelere oranla daha fazla C vitamini barındırdığı ve daha fazla antioksidan madde olduğu bilinmektedir.
Organik Besinlerin Faydaları
Yapılan bazı çalışmalar, organik tarım ile yetiştirilen besinlerin normal tarım ile yetiştirilen besinlere göre daha fazla besin öğesi barındırdığı belirlenmiştir.
– Genel olarak daha tazedirler. Taze besinler daha lezzetli olurlar.
– İlaçlamaya bağlı olarak kimyasal madde ya da kalıntı içermezler.
– Organik tarım, çevre sağlığı ve korunması bakımından daha iyidir. Organik tarım uygulamaları hava kirliliğini azaltır, toprak kaymasını önler, su kaynaklarını kirletmez, toprağın verimliliğini artırır ve daha az enerjiye ihtiyaç duyar.
– İçerisinde GDO maddesi olmadığı için İnsan sağlığı için çok faydalıdır.
Organik Tarım Ürünleri
Organik tarım metoduyla yetiştirilen ürün yelpazesi oldukça geniştir. Organik tarım ürünlerine ilgi arttıkça yetiştirilen ürün türleri de artmaktadır. Başlıca organik tarım ürünleri:
– Çilek
– Elma
– Adaçayı
– Ahududu, erik
– Kiraz, kayısı
Organik tarım yapmak, sadece kimyasal ilaç ya da gübre kullanmamak anlamına gelmemektedir. Organik tarıma geçerken iyice düşünülmesi gerekmektedir. Çünkü organik tarım, iyi bir planlama ve vakit istemektedir. Normal tarımdan organik tarıma geçerken ki ilk yıl, ürün verimi düşecektir. Zamanla organik tarım yöntemleri tam oturunca, verimlilik artacak ve elde ettiğiniz kâr payı da buna bağlı olarak artacaktır.
Her şeyden önce organik tarımı sağlığımız için yapmamız gerektiğinin bilincinde olmalıyız.
Yoruma kapalı.