Semizotu Yetiştirme Sulama Bakım
Semizotu Yetiştirme Sulama Bakım
Semizotu Yetiştirme Sulama Bakım Nasıl Yapılır
Semizotu
Daha çok Akdeniz bölgesinde yetişen yapraklı bir sebzedir. Yaygın olarak tüketilen semizotu, hafif ekşi ve tuzlu olmasının yanı sıra sulu bir lezzete sahiptir. Yapraklar, saplar, çiçekler ve tohumlar da dahil olmak üzere tüm bitki yenilebilir. Yemekleri, meze ve salataları, çorba ve kavurma çeşitleri ile mutfaklarımızı süslemektedir. Mutfakta daha çok salata ve mezelerde kullanılan semizotu, et yemekleri ile de lezzetli bir bütün oluşturmaktadır. Ayrıca bazı yörelerimizde hamur işlerinde de iç olarak tercih edilmekte olan semizotu yetiştirme sulama bakım nasıl yapılır faydaları nelerdir?
İÇİNDEKİLER
Semizotu Tohumu Nasıl Elde Edilir
Semizotu tohum ile üretilen bir bitkidir. Tohumunu zirai ürün satan yerlerden temin edebileceğiniz gibi bahçenizden ya da saksınızdaki ürünlerin iyice olgunlaşıp sarı çiçekleri sonbaharda tohuma döndükleri zaman mevcut semizotunuzdan da toplayabilirsiniz. Bunlar toplanılmayıp toprağa düştüğünde de ilkbahar mevsiminden itibaren kendiliğinden çıkmaya başlar.
Semizotu Nasıl Dikilir
Dikeceğiniz yeri gübreleme yaptıktan sonra küçük bir alana ekim yapacaksanız kürekle, daha büyük bir alana yapılacaksa çapa makinası yardımı ile 15-20 cm derinliğinde toprağı havalandırarak işlenir, tırmıklanarak toprak düzleştirilir. Toprak hafif sıkılaştırılarak daha düzgün olması sağlanır. Ekim serpme usulü ile yapılacağı için tohumların ince kum ile karıştırıldıktan sonra toprağa atılması ekimi kolaylaştıracaktır. Kum tohum karışımı düzgün bir şekilde toprakla buluştuktan sonra üzerine ince topraktan 0,5-1 cm kalınlığında toprak serilir. Bu toprak ta bir rulo yardımı ile sıkıştırılır.
Semizotu Nasıl Sulanır
Ekim tamamlandıktan sonra tercihen damlama sulama ile yoksa ince delikli bir sulama kovası ile tohumları yerinden oynatmadan bolca can suyu verilir.
Sulama önerilerine özen göstermek gerekmektedir. Semizotu suyu seven bir bitkidir.
Toprağının kurumasından kısa süre içerisinde etkilenmektedir. Semizotu bakımında iki ya da üç günlük periyotlarda sulama yapılması şarttır. Ancak sulama yapılmadan önce toprağın nem oranının kontrol edilmesi de gerekmektedir. Hava koşullarına göre bazı dönemlerde su ihtiyacı azalabilmektedir. Böyle anlarda su miktarını daha az ayarlamak semizotlarının çürümelerine engel olmaktadır.
Semizotu Bakımı Nasıl Yapılır
Yeşil bitkilerin bakımları değişim göstermektedir. Semizotu bakımının da kendine has yöntemleri vardır. Tohumları toprağın çok alt kısımlarına ekmemek bunlardan biridir. Tohumlar toprağa ekildikten 15-20 gün sonra çimlenip ve toprak üstüne çıkmaya başlar. Bu dönemde toprakta çıkacak olan yabancı otların temizlenerek yetişmelerine engel olunmalıdır. İlkbaharda dikkatli olarak yapılan bir veya iki yabancı ot temizliği yeterlidir. Semizotu saksıda da kolayca yetiştirilen bir bitkidir. Nemi ve suyu sevdiği için bu bitkiye yaz mevsiminde düzenli olarak su verilmesi gerekir. Sıcağı ve ışıklı ortamları sever. Kışın soğuklardan etkilenir.
Semizotu bakımında püf noktası yabani otlarla mücadeleden geçmektedir. Yabani otların genellikle bahçede yetiştirildiği zaman ortaya çıktığı düşünülmektedir. Fakat saksıda da yabani otlar kendini gösterebilmektedir. Semiz otlarının büyüyebilmesi için kök çevrelerinde yabani otların olmaması gerekmektedir. Büyüyen semizotları hasat ederken de dikkat istemektedir. Yanlış şekilde koparmalar köklerin çıkmasına neden olacağı için dallara zarar verilmeden kırılmalı ya da makas yardımı ile kesilmelidir.
Semizotunun Faydaları Nelerdir
- Zayıflamaya Yardımcı Olur
- Çocuk Gelişimi İçin Önemlidir
- Sindirim Sistemine İyi Gelir
- Kemikleri Güçlendirir
- Görme Problemlerinin Önüne Geçer
Hem yemekleri hem de meze ve salataları ile sofralarımızı süsleyen semizotunun oldukça faydalı bir sebzedir.
Kalori açısından oldukça düşük olmasına rağmen besin değeri oldukça zengin bir sebze türüdür. Eğer diyet yaparken aç kalıyorum diyorsanız, diyetinizde semizotunu da tercih etmenizde fayda olacaktır. Semizotu vücudunuza kalori yüklemesi yapmaz, uzun süre tokluk hissi yakalarsınız.
Semizotu bünyesinde yüklü derecede omega-3 yağ asitleri, lif, A vitamini, C vitamini, B vitaminleri, demir, magnezyum, manganez, potasyum, kalsiyum ve bakır barındırır.
Semizotu içerdiği C vitamini ve A vitamini sayesinde belirli kanserleri, özellikle de akciğer ve ağız kanserlerini önlemek için antioksidan olarak görev yapar.
Semizotu içerisinde bulunan mineraller ile kemik kaybını önlemek isteyen insanlar için sağlıklı bir seçimdir. Kalsiyum, magnezyum, demir ve manganez, kemik dokusunu geliştirmek ve vücudumuzdaki kemiklerin iyileşme sürecini hızlandırmak için gerekli unsurlardır.
A vitamini ve beta-karoten, göz sağlığı için önemli bileşenlerdir. Semizotu içerdiği bu bileşenler ile göz hücrelerine saldıran ve yaşla ilgili hastalıklara neden olan serbest radikalleri yok ederek maküla dejenerasyonunu ve kataraktları önlemeye yardımcı olmaktadır.
Semizotu Yetiştirme Sulama Bakım nasıl yapılır semizotunun faydaları nelerdir yazımızdan sonra Evde Tohumdan Fide Nasıl Yetiştirilir yazımızda ilginizi çekecektir
Yoruma kapalı.