Toprak Nedir Toprağın Önemi

Toprak Nedir Toprağın Önemi

Çevremizde gördüğümüz bütün bitkiler topraktan beslenerek varlıklarını sürdürdükleri için toprağın önemi tartışılmaz. Bütün biyolojik varlıklar için vazgeçilmez bir yaşama ortamı, doğal bir mekandır. Yeryüzündeki tüm canlılar için yaşamsal toprağın önemi. Toprak nedir nasıl oluşur? Kaya tabakalarının iklimsel ve jeolojik olaylar sonucu sürekli aşınması ile meydana gelmektedir. Bu şekilde oluşan toprağın içinde ayrışma ve birleşme ürünleri olarak farklı büyüklükteki kum, kil, tın, kireç, bitki ve canlı artıkları bulunmaktadır.

Bitkisel ve hayvansal üretim gibi tarımsal faaliyetlerin ana unsurudur. İnsanların beslenmesinde, iş sahibi olmasında bir huzur ve istikrar kaynağı olduğu için toprağın önemi çok fazladır.

Her şeyimizi toprağa borçluyuz. Onu tanımalı ona karşı yükümlülüklerimizi yerine getirmeliyiz. Toprak nedir bilmezsek toprağı doğru işlemezsek, doğru gübrelemezsek, doğru sulamazsak onu tanıyıp onun isteklerini yerine getirmezsek bizim için toprağın önemi bu kadar faylayken gün gelir hastalandırır ve onu kaybederiz.

Toprak ve Önemi
Toprak Nedir Toprağın Önemi

Toprak Nedir Toprağın Verimliği

Tarımın verimliğini belirleyen başlıca unsurlar olarak toprağın bünyesi, asitlik, tuzluluk, organik madde kapsamı, kireç durumu, potasyum ve fosfor gibi besin maddelerinin oranlarını sayabiliriz. Bitkilerin sağlıklı bir şekilde yetişeceği en uygun olanı mineral madde, su, hava ve organik madde içermelidir.

Toprak Nedir Önemi Toprağın Temel Görevleri

1-Bitkilerin devrilmeye karşı köklerinin gelişmesini sağlayacak ortam oluşturur ve bitkiye destek sağlar.

2-Bitkilere besin maddesi sağlar.

3-Bitkilere su sağlar.

4-Bitki köklerine oksijen sağlar.

Bitki Kökleri Solunum Yapar mı?

Bitki kökleri için hava da gereklidir ve bitki kökleri solunum yaparlar. Bitki kökleri gelişebilmeleri için gereken enerjiyi kök solunumu ile yaparlar.

Bitki köklerinin solunumu sonucu toprağın havası atmosferdekine oranla daha fazla karbondioksit ve daha az oksijen içerir. Yani bitki kökleri de insanlar gibi oksijen alıp karbondioksit verirler. Toprak ile atmosfer arasında daima bir hava değişimi vardır. Bu değişim için topraktaki gözeneklerin iri gözeneklerin çok olması ve bunun devamlılığı önemlidir.

Toprak Nedir sürme, Çapalama, Toprağı Havalandırma

Toprak ve Önemi
Toprak Nedir Toprağın Önemi

Toprağın üst tabakasının işlenmesi sırasında sıkışması atmosfer ile arasındaki hava değişimini büyük ölçüde engellemek için toprağı sürme ya da toprağı havalandırma yapılır.

Toprakta hava gerekli midir?

Geleneksel veya endüstriyel tarımda, toprağı havalandırmak için toprağı sürme, çapalama ya da belleme yaparız ki havalanan toprağın oksijen ve suyu kolayca iletebilmesini sağlasın, bitkinin köklerine besin rahatça taşınabilsin. Toprakta yaşayan canlılar için toprağın havası ve miktarı çok önemlidir. Normal bir bitkinin gelişmesi için gerekli olan Oksijen ve Karbondioksitin bulunmasını sağlamak için toprağın havalandırılması gerekmektedir. Sıkışmış olan toprağı havalandırmak, suyun toprağa nüfuzunu kolaylaştırmak, yabani otları temizlemek, üst toprağın kırıntı bünyeye kavuşturulması ve özellikle killi topraklarda oluşan kaymak tabakasının kırılması gibi amaçlar için toprağı sürme, çapalama, ya da toprağı havalandırma işlemi yaparız.

Sıkışmış olan bu yüzeylerin azalan mikroorganizma faaliyetlerinin artırılması, su ve kimyasal gübrelerin kayba uğramadan toprağa işleyebilmesi, hava alma oranı azalmış köklerin gerekli ihtiyacı olan havalanmanın sağlanması için özel havalandırma aletleri ile yapılan işlemdir.

Toprağı sürme, çapalama, ya da toprağı havalandırma bahçe büyüklüğüne, yetiştirilen bitki türüne, sıra arası mesafelere ve yetiştirme tarzına göre ya makinalarla ya da insan gücüyle yapılabilir.

Çapalama dikimden sonra yapılacak işler arasında önemli yer tutmakla birlikte bahçemiz kışa girmeden önce yapılan çapalama bitkileri dikeceğimiz döneme kadar toprağın havalandırılması toprağın suyunu alması yönünden çok önemlidir.

Toprağı Sürme, Çapalama, Toprağı Havalandırmanın Faydaları Nelerdir

  • Toprağın yüzeyini gevşeterek havalanmasını temin eder.
  • Toprağın ufalanmış durumunu muhafaza ederek nemini korur.
  • Sulama ve yağmurdan sonra meydana gelen kaymak tabakası kırılır.
  • Yabancı otlarla mücadele edilir
  • Yetersiz havalanmanın olumsuz etkilerinden toprağı korur
  • Toprağın biyolojik yapısını korur
  • Toprağın su tutma kapasitesini artırır
  • Köklerin suyu daha rahat almalarını sağlar
  • Bitki köklerinin oksijensiz solunum yapmalarının önüne geçer
  • Bazı zehirli organik maddelerin oluşumunu önler
  • Azot miktarının azalmasını önler

Ağaçlarda Çapalamada dikkat edilmesi Gerekenler

Bu işlem sırasında bitki köklerinin zarar görmemesine özen gösterilir.
Ağaçlarda çapalama genelde çapalama makinası veya benzeri aletler ile yapılır.
Ağaçlarda çapalama dikim alanlarına Ağaçlar dikildikten sonra çapa yapılır.
Ağaçlar ilk dikildikleri dönemlerde çapalamaya daha fazla ihtiyaç duyarlar. Ağaçlar dikildikleri alan toprağına köklerini saldıktan sonra çapalamaya fazla ihtiyaç duymazlar.
Çapalama miktarı Ağaçların dikildikleri yere, bitki türüne, yapısına, bitkinin yaşına göre farklılık arz eder.
Ağaçlarda çapalama mart ve aralık ayları arasında yapılabilir.

Toprak Nedir Toprağın Önemi yazımızdan sonra Sonbaharda Bahçe Bakımı Nasıl Yapılır yazımız da ilginizi çekecektir.


1 yorum
  1. Çapalama Makinesi Çapa Makinesi | Bahçe Hobim

    […] Toprak ve önemi […]

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


Bu web sitesi deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Bununla iyi olduğunuzu varsayacağız, ancak isterseniz vazgeçebilirsiniz. Kabul etmek Mesajları Oku