Yapı Kayıt Belgesi Olan Taşınmaz Satışı
Yapı Kayıt Belgesi Olan Taşınmaz Satışı
Ankara Büyükşehir Belediyesi tarafından 9/3/2021 tarihinde ve 477 sayılı Belediye Meclisi kararı ile, belediyelere ait arsalar üzerine önceden yapılmış bulunan yapılar için, Yapı Kayıt Belgesini olan taşınmaz satışı, doğrudan satış yapma yetkisi dahilinde, satış yapılmak üzere, “Yapı Kayıt Belgesi Alınan Yapıların Bulunduğu Ankara Büyükşehir Belediyesine Ait Taşınmazların Satışına Ait Yönetmelik” Ankara Büyükşehir Belediyesi sitesinde yayınladı.

Bu yönetmelik içeriğine göre, 31 Aralık 2017 tarihinden önce Ankara Büyükşehir Belediyesine ait bir arsa üzerinde yaptırılmış olan yapısına istinaden YKB almış olanlar bu satıştan faydalanarak yapıya ait hesaplanacak olan arsa ücretini peşin veya taksitle ödeyerek satın alabilecekler.
Bu durumdan yararlanabilmeleri için en geç 30 Haziran 2021 tarihine kadar Emlak İstimlak Dairesi Başkanlığına müracaat ederek gerekli işlemleri tamamlamaları gerekiyor.
Daha önceden başvuru yapmış olanların başvuruları geçerli kabul ediliyor.
Ankara Büyükşehir Belediyesine ait arsalardan birinin üzerinde yapısı olanlara bundan faydalanabilecekler.
Bu durum, diğer her türden belediyede de gündeme gelecektir.
İÇİNDEKİLER
İmar Barışı Kapsamında Yapı Kayıt Belgesi

Halk tarafından imar barışı olarak adlandırılan, afet risk durumlarına hazırlık çerçevesinde ruhsatsız veya ruhsat ve eklerine aykırı olan yapılarının kayıt altına alınarak Devlet ile halk arasında anlaşma sağlanması amacı ile 3194 sayılı imar kanununda düzenlenme yapılmıştır. İmar Kanunu’na ilave edilen Geçici Madde 161 ile 31/12/2017 tarihinden önceki yapılan ruhsat ve ruhsat eklerine aykırılık teşkil eden yapılara YKB düzenlenmesi öngörülmüştür. YKB alınmasına İlişkin Usul ve Esaslar 06.06.2018 tarihli ve 30443 sayılı resmi gazetede yayımlanmış olup Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü tarafından da 06.07.2018 tarihinde yayımlanan 2018/8 sayılı Genelge ile cins değişikliği ve kat mülkiyeti işlemleri düzenleme yapılmıştır.
Yapı Kayıt Belgesi

Ruhsatı olmayan veya ruhsatın eklerine aykırı olarak 31/12/2017 tarihinden önce yapılmış olan bir yapının kayıt altına alınarak kullanılabilmesine yönelik olarak verilen, imar kapsamında ilave bir hak sağlamayan ve kazanılmış bir hak oluşturmayan, yapılmış olan yapının imar durumunu ve ruhsata uygun hale getirilmesi ya da kentsel dönüşüm uygulaması yapılacak zamana kadar verilen geçici bir belgedir. YKB Verilmesi ve YKB bedel ödeme süreci Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından yürütülmektedir. YKB alabilmek için yapılan başvurular e-devlet üzerinden yürütülmektedir.
Yapı Kayıt Belgesinin Sağladığı Haklar Nelerdir
3194 sayılı İmar Kanunu’nun Geçici 16’ncı maddesine göre verilen YKB’nin Sağladığı Haklar
Yapı kayıt altına alınarak işlevine göre kullanım olanağı sağlanmaktadır.
Elektrik, su, doğalgaz, telefon, kanalizasyon gibi hizmetlerin alınabilmesine olanak verilmektedir.
Yıkım kararları ve toplanamayan idari para cezaları iptal edilmesi sağlanmaktadır.
Yapı kullanma izin belgesine bakılmaksızın cins değişikliği ve kat mülkiyeti işlemleri yapılmasına olanak sağlanmaktadır.
İşyeri açma ve çalışma ruhsatı yapı kullanma izin belgesi aranmadan verilebilmesi sağlanmaktadır.
Kredi taleplerinde bankalarca yapının değerlendirilebilmesine olanak sağlanmaktadır.
Hazine ve belediyeye ait yapının üzerindeki arsasının rayiç bedel üzerinden yapı malikine satılmasına olanak vermektedir.
YKB Nedir Ne İşe Yarar
İmar Barışı çerçevesinde değerlendirilmiş olan yapılar için oluşturulacak belgedir. Yapılan bir binanın resmi olarak belirlenen şartlara uygun olduğunu gösteren bir belgedir. İmar affı ile daha çok gündemde olan özellikle yeni ev alacak olan kişiler için oldukça önem arz eden bir belgedir. İmar barışı çerçevesinde Çevre ve Şehircilik Bakanlığına bildirilmemiş olan kaçak olarak yapılan binalar da resmi bir bina haline gelmiştir. Bu sisteme dahil olabilmek için kişilerin gerekli olan başvuruları yapmaları gerekmektedir.

Yapı kayıt belgeleri, inşası tamamlanmış olan binaların resmi olarak belirlenmiş olan kurallara uygun olup olmadığını belirlemek amacı ile kullanılmaktadır. İnşası belgelere uygun olmadan yapılan binalar, bu belgelerde eksikliklerin oluşmasına neden olmaktadır. Çevre ve Şehircilik Bakanlığının tarafından başlatılmış bir çalışmadır.
YKB olmayan binaların, abonelik işlemlerini yaptırmaları yasaktır. Elektrik ve su gibi ihtiyaçlar için bu belgeyi bulundurmaları gerekmektedir ve bu yolla kaçak yapıların inşa edilmesinin önüne geçilmiştir. Kayıt belgesini alamayan binalar için kaçak kabul edilmesi ve yıkım kararı alınması öngörülmüş, yıkım kararı iptalinin yapılabilmesi için ise alınması zorunluluğu getirilmiştir.
Yapı Kayıt Belgesi Olan Taşınmaz Satışı yazımızdan sonra Hobi Bahçeleri Kanun Teklifi yazımızıda okuyabilirsiniz.
Yoruma kapalı.