Salatalık Tohumu Nasıl Alınır

Salatalık Tohumu Nasıl Alınır

Salatalık Tohumu Nasıl Alınır

Tohumluk olarak ayrılan doğal olduğunu bildiğimiz ekili salatalıkların toplanması biraz geciktirilir, salatalıkların sararması ve irileşmesi beklenir sağlıklı, hastalık taşımayan ve izole bitkilerden seçilir. İlk olgunlaşan salatalıklardan alınan tohumların erken salatalık verdiği bilinmektedir. Bu bitki üzerindeki türünü iyi temsil eden salatalık koparılmaz ve iyice olgunlaşmaya bırakılır.  Tohumluk bırakılan salatalık haricindeki diğer salatalıklar bitkiden toplanabilir. Tohumluk bırakılan salatalık iyice büyüyüp olgunlaşana kadar beklenir. Rengi sararır, bitkinin kurumaya başlaması ile birlikte tohumluk olarak bırakılan salatalıktan tohum alma işlemi için kopartılır.

Tohum alma özelliklerini taşıyan salatalığımızı kopardık.

Salatalık tohumu nasıl alınır?

Öncelikle tohum alacağımız yer, kullanacağımız gereçleri ve ellerimizi iyice temizleyerek salatalık tohumu nasıl alınır işlemine başlıyoruz.

Tohum alacağımız salatalığı videoda görüldüğü gibi boyuna kesiyoruz.

Salatalığımızı ikiye ayırdık

Bir kaşık yardımı ile tohumlarımızı su dolu bardağa alıyoruz.

Uç kısımlardaki zayıf tohumları almıyoruz.

Şişkin kısımdaki olgun tohumları almaya özen gösteriyoruz.

Tohumlarımıza zarar vermeden çıkartıyoruz bardağa.

Bardağa çıkarttığımız tohumları karıştırıyoruz. Ağzı kapalı bir kapta çalkalama da yapabiliriz.

İçinde su olan bardağa çıkarttığımız salatalık tohumlarını iki gün bekletiyoruz.

İki Gün Sonra

Bu bekleme sürecinin sonunda sağlıklı tohumlar bardağın dibine suyun içine çökecek zarı ve içi boş olan tohumlar suyun üzerine çıkacaktır.

Altta kalan tohumları alarak tekrar yıkayıp bir bez ya da temiz bir naylon üzerine sererek gölgede kurumalarını bekliyoruz. Arada bir karıştırarak daha iyi kurumasını sağlıyor hem de kontrol ederek küflenmelerini önlemiş oluyoruz.

Kuruyan salatalık tohumlarımızı paketler haline getirilerek paketlerin ağzı kapatıp ve üzerine ne tohumu olduğunu ve tarihini yazıyoruz. Elde ettiğimiz tohumların bir sonra ki ekim sezonuna sağlıklı bir şekilde çıkması için muhafazası önemli. Bunun için serin kuru karanlık bir yer seçilip, zaman zaman kontrol ederek, küflenme varsa küflü kısımlar diğerlerinden ayırıp dikimde kullanmak üzere saklıyoruz.

Kendinize ait tadı, kokusu, kalitesi değişmeyen tohumlar üreterek sağlıklı bir nesil yetişmesine katkınız olması dileğiyle

Salatalık Tohumu Nasıl Alınır videomuzdan sonra Tohum Nasıl Alınır videomuzdan domates ve biber tohum almayı da izleyebilirsiniz.


Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.