Domates Nasıl Yetiştirilir
Meyve ve sebze yetiştirmeye çalışanlar bilir, bitkilerle vakit geçirmek, onların bakımıyla uğraşmak, onların o ferahlatan renklerini görmek, kokularını içine çekmek gibisi yoktur. Bu durum ev ekonomisine ve sağlığa da büyük katkılar sunacak meyve sebzelere uzanırsa değmeyin keyfimize. Siz de en doğalını, en lezzetlisini, en ekonomiğini evimde, bahçemde yetiştiririm diyenlerdenseniz birazdan adım adım, en pratik olarak domates nasıl yetiştirilir, yöntemlerini anlatacağımız yetiştirme işlemini mutlaka sizde bahçenizde deneyin.
Domates Nasıl Yetiştirilir, Çeşitleri Nelerdir
Dilerseniz tohumunu seçerken pembe yerine Ayaş, oturak siyah, Koyulhisar, karahıdır, kırmızı ampul, yürek, mamun, klasik, cherry, kiraz, ampul çeşitleri başta olmak üzere pek çok çeşidinden istediğiniz tohumlarını da seçebilirsiniz. Bu noktada en dikkat etmeniz gereken şey, aldığınız tohumlarının organik, temiz ve üretilebilen bir ırk olmasına dikkat etmeniz. GDO’lu, yeniden ürün elde etme ihtimali düşük olan tohumlardan kaçınmalısınız.
Tohumların çimlenmesi
Tohumların çimlenmesi için onları güneş görmeyen, sıcak bir ortamda bekletin ve toprağı sürekli nemli tutun. Güneş gören alanlarda da çimlendirme yapılabilir ancak bu işlemi karanlık bir alanda yaparsanız tohumlarınızın çimlenme süreci kısalacak, daha hızlı bir şekilde fidelerin ekim işlemine geçebileceksiniz. Dilerseniz bu aşamada çimlendirme viyollerinin ya da bardakların üzerine hava almasını engellemeyecek şekilde siyah poşet de kapatabilirsiniz.
Çimlendirme Viyolü ya da bardaklarda beklettiğiniz tohumların toprağının da bu süreçte sürekli nemli kaldığından emin olmalısınız. Bunun için toprağı, tohumların çimlenmesine zarar vermeyecek şekilde işaret parmağınızla test edebilir, parmağınızı toprağa batırıp çıkardığınızda nemli kalmıyorsa hemen bir sulama işlemi yapabilirsiniz. Bir süre sonra tohumların çimlenip toprağın yüzeyinde yeşil yeşil kendilerini göstermeye başladıklarını fark edeceksiniz.
Çimlenen Tohumlar
Karanlık alanda bekleyen pembe domates tohumları çimlenmeye başlayınca bir süre daha çimlenme viyolünde ya da plastik bardaklarında köklenmesini beklemelisiniz. Böylece çok daha sağlam ve sağlıklı fideleri elde edebilirsiniz. Ancak tohumları çimlenmeye ve toprağın yüzeyinde kendini göstermeye başladıktan sonra karanlıkta tutmanız da doğru olmayacaktır. Bu nedenle çimlenme başladıktan sonra güneş alan bir alana taşımayı ihmal etmemeli, toprağa dikilecek zamana kadar da bu şekilde beklemelisiniz. Bu süre içinde de toprağın nemli kalmasına özen göstermelisiniz
İÇİNDEKİLER
Fidesi Toprağa Nasıl Dikilir
Tüm mevsimlik sebzelerde olduğu gibi bahçenizde dikim yapacağınız toprağınızı organik gübrelerle besleyiniz. Dikim yapacağınız alanı en az 1 m aralıklarla damlama borusu döşemelisiniz. Tüm çeşitleri 50 cm ila 75 cm aralıklarla tek ve tek taraflı olarak dikilir. (sık dikimlerde bitki dal yapısına büyür meyve verimi düşer) Fideleriniz hazır durumda bekletilirken, damlama su borunuza yarım saat ila bir saat su vermelisiniz.
Damlayan yeri (çamur olan suyun aktığı yer) yaklaşık 5-7. cm derinlik açmalı, diğer elinizle fide kök bölgesinden tutarak açılan çukura yerleştirilmelisiniz. Fidelerinizi dikkatlice bel bölgesinden tutarak çıkartmalısınız. Fidesi toprakla aynı seviyede dikilmelidir. Kök boğazı toprağın çok altında ya da üstünde kalmamalı toprakla aynı seviyede olmalıdır. Ardından fidenin kök bölgesini tamamen kapatmalısınız. (Sebze Nasıl Dikilir sayfamızı da ziyaret edebilirsiniz)
Dikimin tamamı bittikten sonra, yaklaşık yarım saat daha su vermeniz gerekir. Bu işlemler bittikten 3-4 gün sonra 1 saat daha can suyu vermelisiniz. Can suyunu verdikten 1 hafta ila 10 gün sonra çapa yaparak yabani otları temizlemeli ve boğaz doldurma işlemi yapmalısınız.
Genellikle dikimden bir hafta sonra ot alma ve sıralar arasındaki toprağı gevşetmek amacıyla birinci çapa yapılmalı, haziran başında boğaz doldurma ile birlikte ikinci çapa yapılmalıdır. Devam eden günlerde bir defa daha olmak üzere toplam üç çapa yapılmalıdır. Çapanın ardından yaklaşık 2 saat daha su vermeniz gerekir. Bundan sonra her 4 günde 1 defa 3-4 saat su vermeniz gerekiyor. Dikimden itibaren en az haftada bir olmak üzere; bitkilerde zararlı sinek , böcek bit kontrolü yapılmalı eğer gözlemlendiyse mücadelesi yapılmalıdır.
Hasat
Tek yıllık ve kolay çoğalan bir tohuma sahiptir. Dona dayanıklı değildir; gün boyu güneş görmeyi, sıcak iklimi ve zengin, iyi drene edilmiş toprağı sever.
Yetiştirdiğiniz ürünlerle denemeniz için nefis yemek tarifi
Domates Çorbasının Tarifi isimli yazımızı okuyabilir videosunu izleyebilirsiniz.
Yoruma kapalı.