Bahçe Sulama Sistemi
Bahçe Sulama Sistemi
Daha önceki yazımda (Hobi Bahçesi Kurarken Nelere Dikkat Edilmeli) 5 tonluk su deposunu yerin altına nasıl gömdürdüğümüzü ve bunun faydalarını anlatmıştım. Şimdi bahçe sulama sistemini nasıl kurduğumuzu anlatayım biraz da. Bahçe sulama sistemi nasıl olmalı
Hobi bahçemizin etrafını telle çevirip, bahçe sulama sistemi kurmak için depomuzu da yerleştirdikten sonra ilk işimiz fidanlarımızı almak oldu. Bizim için ağaç çok önemliydi. Bahçe ağaç , ağaç meyve ağacı demekti. çünkü memleketimizde ağaç denilince meyve ağacı gelirdi. Bizim oralarda süs olsun diye ağaç dikilmez. Ağaçlar evin ihtiyaçlarını karşılamalı yani. Yazın yenecek, kış için kurutulacak meyveleri yada ticari değeri olmalı satılınca para edecek.
Ağaç işini biraz abartmışız yaklaşık 50 fidan dikildi bir dönümlük hobi bahçemize. Neyse dikildi bir kere, artık bunlar bizim çocuğumuz gibi söküp atamayız, bakacağız illaki.
Eşim yaratıcılık konusunda çok iyidir. Bahçe sulama sistemi görünmesin, Sulama hortumlarını da yerin altından geçirelim dedi, hem toprağın üstünde hortumlar görünmez hem de yıpranmaz. Ağaçlar hizalı dikilmişti çok şükür. Başladık toprağı kazmaya, ağaçtan ağaca yaklaşık 20-25 cm derinliğinde kanallar açtık, ağaca gelince toprağın üzerine çıkarttık
hortumu, bu kısımda delik açıldı ve debi ayarlı damlatıcı takıldı. Sonra yine toprağın altından devam ettik. Ağaçlarımız hobi bahçemizin 3 sıra sağında 3 sıra solunda olmak üzere 6 sıraydı. Bu şekilde tamamladık tünel kazma işimizi.
Depodan çıkan kalın gırtlak hortuma benzinli su motoru, su motoruna da mavi kangal boru bağlandı sağlı sollu olmak üzere. Daha önce ağaçlarımızı sulamak için döşediğimiz ince hortumlar da bunlara bağlandı. Su motorumuzu çalıştırdığımızda ağaçlarımız yavaş yavaş sulanıyordu. Müthiş bir olaydı bizim için. Çünkü;
İlk sene motorla depodan su basılıyor elimizde kocaman hortum ağaçtan ağaca koşuyorduk. Suyu satın alıyorduk ve çok pahalıydı (bugün tonu 25 TL). Su ziyan olmasın diye koştururken çok efor sarf ediyor, üstümüz başımız çamur içinde kalıyordu. Buna da razıydık ama su kuvvetli geldiği için toprağı aşındırıp akıp gidiyordu.
Hobi bahçesi sebzelerde sulamamız nasıldı
Bir de sebze ekmiştik bilir bilmez. (Sebze Nasıl Dikilir sayfamızda dikim bilgileri vardır.) Karıklar yapıp domates, biber, kabak, kavun, fasulye… aklınıza ne gelirse. Düzen yok doğru dürüst, veriyoruz o kocaman hortumla suyu akıp gidiyor, gariplerim yarı sulanıyor yarı sulanmıyor, bazı yerlerde birikiyor. Öyle ya illa ki eğim oluyor, onu düzeltmeye çalışıyoruz…Yani telef oluyorduk her seferinde ama hiç vazgeçmedik. Ne eşim ne de ben anlamazdık bahçe işlerinden, sora öğrene, okuya araştıra, yanıla düzele öğrendik hobi bahçeciliğini. Şimdi neredeyse ders veriyoruz bu işe yeni başlayanlara.
Neyse ağaçlara dönelim. Ağaçlar için yaptığımız bu sistem mükemmeldi. Ancak bazı tavsiyelerimiz olacak;
Bahçe Sulama Sistemi Tavsiyeler
Toprağı çok daha derin kazın su borusu geçirir gibi. Toprağımız kıraçtı, kireçliydi ve kaya gibi sertti. Bu yüzden ancak bu kadar kazabildik ilerisini düşünemeden. Çünkü;
Başta çapa makinemiz yoktu, (Çapa Makineleri hakkında bilgi için tıklayınız) ömrümüz ot yolmakla geçiyordu. Makineyi alınca bıçakları toprağın altından geçirdiğimiz sulama hortumlarına zarar verecek diye ağaçlara fazla yaklaşamadık, buralar yine el çapasına kaldı.
Hal böyle olunca enerjinizi ot yolmaya harcıyorsunuz, ağaçlarınızla, sebzelerinizle yeterince ilgilenemiyorsunuz. Oysa onlar ihmale gelmiyor. Zaten ancak hafta sonları veya fırsat bulursanız iş çıkışı gidebiliyorsunuz, gözden kaçırdığınız hastalıklar ve zararlılar da çok kısa sürede hızla yayılarak çok büyük zarar verebiliyor. Hobi bahçeciliği ihmale gelmiyor. Evet keyif almak, stres atmak için yapıyorsunuz ama işin sonunda emeğinizin karşılığını da almak istiyorsunuz.
Artık suyumuz var çok şükür, ancak depomuzu, eski sistemle, ağaçlarımıza gübre ve humik verirken kullanıyoruz hala çok işimize yarıyor vazgeçemedik. Bahçemizi şebeke suyumuz yokken sulama deposundan su motoru ile nasıl sulama yaptığımızı video olarak hazırlayıp sizlerle paylaştık. Eğer sizin de şebeke suyunuz henüz yoksa benzinle çalışan bir su motoru kullanarak bahçe sulama sisteminizi oluşturabilirsiniz.
Bahçe sahibi olanlar şanslı olmakla birlikte bakımsız bir bahçe hem kullanışsız hem de kötü bir manzaraya neden olur. Özellikle meyve sebze çiçek ve diğer bitkilerin düzenli sulanmaya ihtiyacı var. Yaz aylarında yoğun sıcaklıklar olduğu düşünülürse sulamayı ihmal etmemek gerekli.
Hepinize kolaylıklar diliyorum. Ürününüz bereketli olsun.
Bahçe sulama sistemi videosunu izleyebilirsiniz.
Yoruma kapalı.