Sebze Nasıl Dikilir

Sebze Nasıl Dikilir

Son yıllarda oldukça popüler olan kendi sebzelerinizi yetiştirmek düşündüğünüz kadar zor değil. Sebze nasıl dikilir öncelikle sebze dikim kurallarına önem vermek gerekir. Hobi bahçenizde fide sebze nasıl dikilir, dikim aralıkları nasıl olması gerekir, sulama nasıl yapılır.

1. Bahçenizde dikim yapacağınız alanı öncelikle m2 ye 3-4 kg gelecek şekilde çiftlik gübresi atarak toprağı işlemelisiniz.

2. Dikim yapacağınız alanı en az 1 m aralıklarla damlama borusu döşemelisiniz.

3. Damlama borusu 25 cm lik kullanılmalıdır.

4. Fide dikilecek alan; agaç gölgesi, bina gölgesi gibi yerler ise bitkinin meyve verimi düşük olacaktır.

5. Aynı alana 2 yıldan fazla ekim yapılır ise bitkinin meyve verimi düşük olacaktır.

Sebze Nasıl Dikilir
Sebze Nasıl Dikilir

Dikim Şekli Nasıldır

1. Sebze nasıl dikilir; Fideleriniz hazır durumda bekletilirken, damlamaya yarım saat ila bir saat su vermelisiniz.

2. Fidelerinizi dikkatlice bel bölgesinden tutarak çıkartmalısınız.

3. Bir elinizle damlayan yeri (çamur olan suyun aktığı yer) yaklaşık 5-7. cm derinlik açmalı, diğer elinizle fide kök bölgesinden tutarak açılan çukura yerleştirilmelisiniz.

4. Ardından fidenin kök bölgesini tamamen kapatmalısınız.

5. Dikimin tamamı bittikten sonra, yaklaşık yarım saat daha su vermeniz gerekir.

6. Bu işlemler bittikten 3-4 gün sonra 1 saat daha can suyu vermelisiniz.

Dikim Aralıkları Nasıl Olması Gerekir

1. Biber ve çeşitleri ; damlamanın damlayan yerinin sağına ve soluna çift olacak şekilde, ve her damlayan (25cm aralıklarla) yere dikilir.

2. Domates ve çeşitleri 50 cm ila 75 cm aralıklarla tek ve tek taraflı olarak dikilir. (sık dikimlerde bitki dal yapısına büyür meyve verimi düşer)

3. Salatalık ve fasulye 25 cm aralıklarla tek taraflı ve çift olarak dikilir.

Sebze Nasıl Dikilir
Sebze Nasıl Dikilir

Sulama Nasıl Yapılır

1. Can suyunu verdikten 1 hafta ila 10 gün sonra çapa yaparak yabani otları temizlemeli ve boğaz doldurma işlemi yapmalısınız.

2. Genellikle dikimden bir hafta sonra ot alma ve sıralar arasındaki toprağı gevşetmek amacıyla birinci çapa yapılmalı, haziran başında boğaz doldurma ile birlikte ikinci çapa yapılmalıdır. Devam eden günlerde bir defa daha olmak üzere toplam üç çapa yapılmalıdır. Çapanın ardından yaklaşık 2 saat daha su vermeniz gerekir.

3. Biber ve domatese bundan sonra her 4 günde 1 defa 3-4 saat su vermeniz gerekiyor. Biber bitkisi hava nemini ve suyu sevmesine rağmen kökleri suya hassastır. Fazla su kök boğaz çürüklüğüne neden olduğu gibi yetersiz suda çiçek silkelemesine ve meyvelerin küçük kalmasına neden olur.

4. Salatalık ve fasulyeye 4 günde 1 defa 2 saat su yeterlidir. Bu zaman aralıkla uzaması bitkide stres yapıp sararma ve meyve verimini düşürecektir. Şebeke suyunuz yok ise su deposundan motor ile nasıl su verileceğini bahçe sulama sistemi videomuzdan izleyebilirsiniz.

5. Bitkiyi doğru besleme ve yeterli verim alabilmek için sulama aralıklarında uymamız gereklidir.

6. Birinci çapanın ardından yaklaşık 10 gün sonra ikinci çapa yapılmalıdır.

7. Fide sebzelerimizi dikimden itibaren en az haftada bir olmak üzere; bitkilerde zararlı sinek , böcek bit kontrolü yapilmalı eğer gözlemlendiyse mücadelesi yapılmalıdır. Özellikle salatalık, fasulye, ve patlıcanda daha dikkat edilmelidir. ( daha çok yaprakların ve çiçeklerin içine bakılmalı) Bu zararlılarla mücadele edilmez ise bitki kısa sürede kurumaya başlayacaktır.

Yetiştirdiğimiz domateslerle yaptığımız nefis Domates Çorbasının Tarifi ni okuyabilirsiniz.

SAĞLIKLI BOL BEREKETLİ ÜRÜNLER YETİŞTİRMENİZİ DİLERİZ.

Yoruma kapalı.