Hobi Bahçesi Kurarken Nelere Dikkat Edilmeli
Hobi bahcesi kurarken nelere dikkat edilmeli
Hobi bahçemizi aldığımızda her yer dikenlerle , adam boyu otlarla kaplıydı. Etrafını telle çevirmeden önce su bulma çalışmaları başlattık. Ne yazık ki hobi bahçemizi aldığımız yerde ne su, ne elektrik ne de yol vardı. Tarlanın ortasında bir dönümlük parseldi. Etrafımızda yerleşim azdı. ( Şimdi yemyeşil hobi bahçeleriyle dolu neredeyse küçük bir köy oldu). Biz de Hobi bahçesi kurarken nelere dikkat edilmeli neler yapmalıyız diye araştırdık.
Su Arıyoruz
Komşularımız kuyu açtırıp su ihtiyaçlarını kısmen karşılıyorlardı. Kısmen diyorum çünkü yüzey Suyu azdı ve yaz ortalarında kuyularında su kalmıyordu. Ayrıca tüm Anadolu’da olduğu gibi su tuzlu idi. Kepçe geldi. Organik ürünler yetiştirmek istediğimiz hobi bahcemizin üç tarafını kazdı. ama suya ulaşamadık, Kepçe küçüktü ve ancak 7-8 metre derine inebildi. Eğer kuyu açtırmak gibi bir planınız varsa paletli kepçeyle bu işi yaptırın ve 20 metre kadar derine inin ki en azından küçük hobi bahçeniz için yeterli suya ulaşın. Su hayalimiz suya düşmüştü. Aynı ilçede kardeşimin de hobi bahcesi vardi,
Su Deposunu Nereye Koyalım
Dedim ya sadece bizim değil komşularımızın ve kardeşimin deneyimlerini de paylaşacağım diye. Onun tavsiyesi ve tecrübesi ile kepçenin kazdığı yerlerden birine 5 tonluk su deposu alıp sadece kapağı toprağın üzerinde kalacak şekilde gömdük. Hobi bahçelerinde çok sık gördüğümüz su deposu bizim bahçemizde görünmüyordu ama vardı. Eger depo koyacaksanız mutlaka bu yöntemi kullanın. Başta biraz maliyetli gibi gelebilir ama sonra kat kat kar edersiniz.
Hobi bahcesi kurarken nelere dikkat edilmeli
Su deposunun toprağın altında olmasının faydaları
1- Her zaman su serin kalıyor. Tıpkı kuyu gibi, Yazın güneşten Isınıp organik ürünlerinizi sularken hiç zarar vermiyor.
2- Kışın depoyu dolu bırakıyorsunuz ve yerin altında olduğu için su donmuyor.
3- Depo iklim koşullarından etkilenmiyor, çatlamıyor, yosun tutmuyor.
4- Çok rüzgarlı havalarda düşme tehlikesi olmuyor. (Bu sorun bazen çok vahim sonuçlar doğurabiliyor. Kocaman depo düştüğü zaman ağaçlarınıza bitkilerinize zarar verebiliyor.)
5- Görsel olarak da hobi bahçenizin daha güzel görünmesini sağlıyor. Kocaman bir depoyu yok etmiş oluyorsunuz.
Hobi Bahçesine İlk Ne Yapılır sayfamıza da göz atabilirsiniz. Bu yüzden bizim hobi bahçemizin adı gömülü depo olarak kaldı. Yaklaşık 10 sene önce yaptırdığımız bu depoyu hala ağaçlara gübre vereceğimiz zaman kullanıyoruz. Hiçbir sıkıntı yaşamıyoruz.
Sonra ne oldu: Devamını yazacağım fırsat buldukça.
Not: Bahçehobim sitemizi yapma sebebimiz deneyimlerimizi paylaşmak, tekrar tekrar aynı hatalara düşmemek, hobi bahçeciliğinde yaşanan sorunlara çözüm getirmekti. Hobi bahçemizin kuruluş aşamasından başladım sizlere tecrübelerimizi anlatmaya. Sizler de deneyimlerinizi yorumlardan paylaşırsanız bizi çok sevindirirsiniz.
Sevgiyle kalın
Yoruma kapalı.