Barbekü Yapımı
Barbekü Nedir Ne İşe Yarar
Farklı kültürlerden dilimize geçmiş bu kelimeyi hep duyarız. Aslında hepimizin aklında birkaç resim ve sahne de oluşur bununla ilgili. Temel amacı et pişirmek. Hepimizin mangal olarak bildiği et pişirme aracı aslında fakat başka kültürlerde barbekü olarak geçerlidir. Biz mangal deriz. peki değişen yalnızca isim midir? Elbette ki hayır.
Nasıl ki farklı kültürlerde yaşayış kültür ve coğrafi koşullar doğrultusunda şekilleniyorsa geri kalan eşyalar, yemek yeme ve daha da önemlisi damak tadı da böyle şekilleniyor. Eti mangalın üzerine koyduğumuzda hızlıca piştiğini görürüz, çünkü mangal oldukça hızlı bir pişirme tekniğini içermektedir.
Temel olarak işte bu pişirme süresi ile ayrılır mangaldan. Eti ağır ağır pişiren, etin dumanla harmanlandığında elde edilen tadın damağınıza yerleşmesiyle farkını size zaten belli eder. Birçok modeli bulunan bir yemek pişirme aracıdır. Etiniz bahçenizde pişerken yaptığınız aile ve arkadaş toplantılarına bile adını verecek derecede işlevsel bir araçtır.
Barbekü Yapımı Karar Verme Aşaması
Küçük de olsa büyük de bir evin bahçesinde daha güzel bir ortam oluşturmak için uzman bir bahçıvan ya da dekoratör olmamıza da gerek yok. Kendimiz ve sevdiklerimiz için bahçemize hazır alabileceğimiz ya da uzman birisine yaptırabileceğimiz gibi elimizden ufak tefek inşaat işleri geliyorsa, örneğin tahta ile çimento ile daha önce biraz uğraştıysanız, göreceksiniz ki bahçenize ya da terasınıza basitçe bir tane inşa etmek fazla zor bir iş değil.
Elbette son derece zor düzeneklere sahip, yalnızca uzman kişiler tarafından inşa edilebilecek modeller de var, ancak bizim bugünkü konumuz daha basit ve sade modelleri kapsıyor bizim için hem çok para harcamadan hem de çok kolay ve amatör bir şekilde yapabileceğimiz zemini beton, duvarları tuğla bir model yapacağız. Doyumsuz keyifler için harcadığımız emek ve zahmete değecek.
Barbekü Yapımı Hazırlık Aşaması
Yapımına karar verdikten sonra sıra nasıl bir şey yapacağımıza karar vermeye geliyor sıra. Biraz araştırarak kendi istek ve zevkimize göre bir model bulup çizdikten sonra bir hesaplama yapmalı, bir eylem planı hazırlamalı ve kullanacağımız malzemelerinin bir listesini hazırlamalıyız. Bahçemizde bir tane inşa etmek için kullanacağınız malzemeler kum, çakıl, çimento, tuğla, kafes demir, su, boya vs. gibi.
Barbekü Yapımı İnşa Aşaması
İlk işimiz inşa edeceğiniz alanın zeminini hazırlamak. Beton dökeceğiniz zemini yaklaşık 10 cm kazıp yüzeyi iyice düzelttikten sonra, zeminden de yaklaşık 10 cm kadar yukarı çıkacak şekilde tahta kalıp yapıyoruz. Betonu dökeceğimiz bu kalıbın içine üzerinde biraz boşluk kalması şartıyla etraftan bulduğumuz taşlardan doldurabiliriz.
Bu taşların üzerine kafes demirimizi koyuyoruz. Beton hazırlamada karışım oranı farklılıklar göstermekle birlikte 1 çimento, 2 ince kum, 3 çakıl, 0,5 su oranını kullanarak önce kum, çimento ve çakılı karıştırıyoruz daha sonra da su ilave ederek tekrar karıştırarak betonu hazırlayıp bu kalıbın içerisine döküyoruz. Sonra betonun yüzeyini düzeltip suyunu çekmesini bekleyeceğiz. Beton 5 ila 10 saat içinde suyunu çekecek. Betonun ısınıp genleşerek çatlamaması için, betonu 2-3 gün boyunca sabah, akşam sulamamız gerekmektedir.
Barbekü Yapımı Tuğla Duvar Örme
Betonumuz kuruduktan sonra tahta kalıbı söküp tuğla ile örmeye başlayabiliriz. Öncelikle yine harcımızı hazırlayacağız. Tuğla duvar örmek için hazırlanacak olan harç: çimento, kum ve sudan oluşmaktadır. Çimento = 50 kg (1 torba), Kum = 150 kg, Su = 25 litre. Her bir sıra arasına yeteri kadar harç koyarak teker teker tuğlaları yerleştirerek duvarımızı örüyoruz.
İkinci sıra tuğlayı örerken yarım boy kaydırarak tuğlaları diziyoruz. Bu kısımda bir odunluk yapmak istiyorsanız, ön tarafında kapak için boşluk bırakmayı unutmayın. Düzgün bir açıklık oluşturmak için önceden hazırlayacağınız bir kalıp kullanmak doğru olacaktır. Ateşi yakacağımız yüksekliğe kadar duvarımızı örüyoruz.
Hobi Bahçesi Barbekü Yapımı Ateş bölümü
Ateşin yanacağı yüksekliğe ulaştığınızda, ateşi yakacağımız zemini hazırlamamız gerekiyor. Bunun için altını destekleyip tahta ya da kontrplak kullanarak üzerine beton atıyoruz. Sonra üstünü yine tuğla ve harç yardımıyla örüyoruz.
Izgarayı yerleştirmek için en az iki seviye belirlemeliyiz. Bunun için, örmeye devam ettiğimiz duvarlara ızgara için oluk bırakmak mantıklı olacaktır. Ya da ızgarayı üzerine sabitleyebileceğimiz, en az dört noktadan çıkıntı oluşturmak da bir seçenek olabilir.
Ön kısımdaki kemeri örmek için yine kalıp kullanıyoruz. Ateşin ve ızgaranın olduğu üç duvarlı yapıyı da bitirdikten sonra, bacasını yapmamız gerekiyor. Baca için uygun fiyatlara satılan beton bacalardan alıp kullanabileceğimiz gibi diğer tarafları ördüğümüz gibi de tamamlayabiliriz.
Hobi bahçesi barbekü yapımını tamamladık. Bütün bu yorgunluğumuzu atmak için artık bahçede ilk denemeyi yapma zamanı geldi.
Sebze Nasıl Dikilir yazımız ve bahçe sulama sistemi videomuz da ilginizi çekebilir.
Yoruma kapalı.