Ağaçları Dondan Korumanın Yolları
Ağaçları Dondan Korumanın Yolları
Ağaçları Dondan Korumanın Yolları
Ankara’da kışlar soğuk, soğuk olmasına soğuk da ağaçlar bir şekilde kendilerini koruyorlar. Yıkıcı olan ilkbahar soğukları oluyor. Mart başlarında Güneş kendini gösterip havalar bir hafta sıcak gitti mi hemen çiçek açıyor ağaçlar. Sonra havalar sıfır dereceye düşünce birçoğu gidiyor ağaçlardaki meyve çiçeklerinin. Kalan çiçekler bize yeter diyorsunuz kalan çiçeklerde meyveye dönüyorlar fakat Nisan ayının son haftası (hiç şaşmıyor) hava sıfırın altındaki derecelere düşün geceleri küçücük meyvelerinizi de soğuk vuruyor ve onlarda gidiyor. O zaman ağaçları dondan korumanın yolları nedir diye araştırmaya başlıyorsunuz.

Ankara’da çöl iklimi yaşanıyor adeta. Gece gündüz sıcaklık farkı çok fazla. Çok şeyler denedik ağaçları dondan korumanın yollarını bulmak için. Hatta birkaç yıl önce ağaçları örttük. Koca koca ağaçları don örtüsü ile sarıp sarmaladık. Rüzgar çok olduğu için dallar sallandıkça yırtıyor örtüyü, bağladık zımbaladık ama boşuna. O da koruyamadı ağaçlarımızı. Bundan ders çıkardık. Ağaçlar örtülmezmiş! Dallardan kırılan oldu. Tomurcuklar döküldü. Gözler harap oldu. Bazı ağaçları toparlamamız zor oldu. Bize de çok büyük tecrübe oldu.

Kafamıza koyduk ağaçları dondan korumanın yollarını bulacağız. Bir yıl da bakteri kökenli antifiriz kullandık. Çokta düzenli olamadı onu denememiz. Uygulamak için uygun hava koşullarını yakalamak zor oluyor. Hava sıcak olması gerekiyor, rüzgar olmayacak, suyun ph ı ayarlanacak bir çok kriteri var… Ama şöyle bir faydasını gördük o sene mevcut meyveler çok iri, kaliteli ve lezzetli oldu.
Bu sene kullanma talimatına uygun şekilde tekrar kullanıp denemeyi düşünüyoruz. Yapraklar dökülünce, tam kışa girmeden uygulayacağız. Sonra ikinci uygulamasını gözler oluşmaya başladığında, tomurcuk zamanı, hatta çiçek zamanı tekrar deneyelim diye düşünüyoruz bakalım ne olacak, sonucu buradan yine sizlerle paylaşırız.
Bir de bu yıl bir makalede okumuştum potasyum ağaçlarda donma derecesini düşürüyor diye. Kışa girmeden son sulama suyu ile birlikte potasyum vermeyi düşünüyoruz. Bu yıl toprağın gübrelemesini ilkbaharda yapacağız. Çünkü gübre de bulunan azot ağaçlarda donma derecesini yükseltiyormuş. Deneyip göreceğiz.
Aslında etrafında yapılaşma olan yerlerde bizimki kadar ağaçlarda don sıkıntısı olmuyor. Bizim hobi köyümüz açık arazi de olduğu için sıkıntı yaşıyoruz. O kadar ilginç ki birkaç kilometre ilerimizdeki ağaçlar dondan zarar görmezken bizim ağaçlarımız mahvoluyor.
Yapacak bir şey yok. Sonuçta bu uğraşıdan para kazanmak gibi bir amacımız yok ama geçimini bu şekilde sağlayanların Allah yar ve yardımcısı olsun.
Uzman Bilgileri sayfamız da ilginizi çekecektir.