Odun Kömür Sobası
Odun Kömür Sobası
Odun ve kömür yakılmak sureti ile odaların ısıtılması için kullanılanı büyük şehirlerimizde neredeyse kalmayan çıtır, çıtır yanarken üzerinde demini almış çayın kokusunu etrafına yayan bir yandan da üzerinde kestane pişirilen çoğumuzun çocukluğunun sevimli hatıralarından biri olarak kalan ısınma gerecidir.
Kullanmayı sevenler yeniden eski sisteme dönüp evlerinde veya mekanlarında kurmaları, kullanımını tarihte bırakmamış oluyor.

Kış yavaş yavaş yüzünü göstermeye başladığı bu günlerde ister evlere otantik bir hava katmak için olsun isterse ortamı ısıtmak, yemek pişirmek veya yemek ısıtmak için olsun her bütçeye her zevke göre pek çok çeşidi vardır. Odun kömür sobası nasıl kurulur, nelere dikkat etmek gerekir merak ediyorsanız yazımıza göz atabilirsiniz.
Zahmetli Fakat Keyifli
Kullanımı oldukça riskli olan odun kömür sobasını ilk kez yakmak zorunda kalacaklar için ilk tutuşturma kâbusa dönüşebilir. Yakacak taşıması, yakması, külünü atıp temizlemesi oldukça zahmetli görünse de bir kez öğrenildiğinde tüm bu zahmetler sonradan keyfe dönüşebilir.
Her ne kadar günümüzde yerini elektrikli ısıtıcılar almış olsa da doğal ısısı, üzerinde veya içinde pişirilen yemek ve sıcak içeceklerin tadına doyum olmaz.

Odun Kömür Sobası Nasıl Kurulur
İlk kurulurken dikkat edilmesi gereken en önemli hususlardan biri bacanın çatıdan en az 1 metre yüksekte olması gerekiyor ve bacaya başlık takılması gerekiyor. Kuracağınız yeri iyi belirlemeli ve kurulan odadaki baca çıkışına olan mesafenin iyi ayarlanması gerekiyor.
Yerini belirlerken eşyalara yakın olmaması önemli bir husus. Boruları ve dirsekleri tavana yakın bir şekilde yürütülmelidir.
Takmaya başladığınız boruları tavana değdirmeden fakat tavana en yakın mesafeden götürerek dönme noktalarına dirseklerinden eklemelisiniz. Boruların ve dirseklerin birbirine iyice oturduğundan emin olun.

Dikkat Edilmesi Gerekenler
Oda içerisinde bacaya yakın bir yere devrilmeyecek şekilde yerleştirilmelidir.
Boruların duvara mesafesi iyi ayarlanmalı ve fazla dirsek ve borudan kaçınılarak (en fazla iki dirsek) bacaya bağlanmalıdır.
Boruları ile dirsek ek yerleri ve baca girişi istenirse yanmaz alüminyum bantla bantlanarak sızdırmazlık arttırılabilir.
Borularının uç kısımları baca deliğine fazla sokulup baca tıkanmasına neden olunmamalıdır.
Odun kömür sobası ile duvar arasına konulacak ısıyı yansıtan bir levha; odanın hem daha iyi ısınmasını hem de duvarın ısıdan zarar görmemesini sağlayacaktır.
Yakma Teknikleri
Kovalı yuvarlak olan çeşitleri yakılması en kolay olanlardır. Kovalı olanların hemen hemen hepsinin üstten yanması gerekmektedir.
Yakmak için kuru odun, çıra, talaş, kâğıt parçası yeterlidir. Isıyı daha iyi almak için üstten yakılmasına dikkat edilmesi gerekir.
Yakmadan önce içinde kül var ise mutlaka temizlenmelidir, alt ve üst kapağı açıkken, kuru odunları hava alacak şekilde kovaya veya yakılacak alana dizilmelidir.
Odunlar, hava alacak şekilde dizildikten sonra, odunların üzerine talaş ya da ince dal parçaları odunların daha hızlı tutuşmasını sağlayacaktır. Artık bir çıra parçasını kibritle ya da çakmakla yakmak gerekir. İçindeki odunlar kor haline gelene kadar kapağın açık, kor olduktan sonra ise kapağın kapanması gerekmektedir.
Odun Kömür Sobası Nasıl Yakılır?
İhtiyacınız olan malzemelerden kömür, tahta veya çıra dediğimiz odun parçasının hazır olması yeterlidir.
Kömürle az miktarda odunun karıştırılması hem yanma olayını hem de ısı verimini artıracaktır. Bu sebeple kovanın alt kısmına yarıya yakın kısmına kadar kömür doldurup, üst tarafına da az miktarda odun ya da tahta parçaları ilave edin.
Mutlaka odun ya da tahta parçası kullanarak üstten tutuşturun.
Tutuşurken üst kapak ve alt kapak açık olmalı, tutuştuktan sonra tam yanma gerçekleşince üst kapak kapalı, alt kapak açık olmalıdır.
Mümkünse yatarken söndürülmeli ya da alt hava girişi ve duman kelebeği açık bırakılmalıdır.
Tam sönmemiş kovalarının zehirlenmelere neden olmaması için evin dışında tutulması gerekmektedir.
Yapılmaması Gerekenler
Kömürün yanması güç olur düşüncesi ile tutuşturmaya benzin, gaz yağı, mazot gibi kimyasal yakıtlar kullanmayın.
Yanarken asla kömür ilave edilmemelidir. Kömür ilave edildiği takdirde; kömürdeki yanabilir gazlar yanmadan çevreye yayılır. Bu durum da karbon monoksit zehirlenmesi, is, koku gibi durumlara sebebiyet verir. Kömürü ateş söndükten sonra külü boşaltıp öyle doldurmalısınız.
Kömürü poşet, çuval gibi ambalajların içine koyarak yakmayınız. Bu kömürün doğru hava almasını engelleyeceğinden verimli yanmasını önler.
Kuzine sobaların fırınında patatesli tavuk nasıl yapılır
Evlerinizde keyifli günlerde kullanın
Doğalgazlı olanlar hakkında bilgi wikipedia da mevcuttur.
Yoruma kapalı.