Hobi Bahçesine İlk Ne Yapılır
Hobi Bahçesine İlk Ne Yapılır
Hobi bahçesi yapmayı düşünüyorsunuz. Yeriniz var. Hobi Bahçesine İlk Ne Yapılır sorusunu soracaksınız doğal olarak. Hobi Bahçesine İlk Ne Yapılır Öncelikle kağıt üzerinde planlamanızı yapmanız gerekiyor.
İÇİNDEKİLER
Hobi Bahçesi Planlama Aşaması
Önce planlayıp sonra yapmaya başlamanız gerekiyor. Etrafını nasıl kapatacağınızı, girişi nereden yapacağınızı, şuan yaptıracak durumda olmasanız bile ilerde yaptırabileceğinizi düşünerek evi nereye yaptıracağınızı, fidan dikecekseniz kaç tane olacağını, sebze yapacaksanız ne kadar ve nereye yapacağınızı, çiçek dikecekseniz çiçek dikmek için ayıracağınız bölümleri kağıt üzerinde hobi bahçesine ilk planlama yapmanız gerekiyor.
Hobi Bahçesi Uygulama Aşaması
Hobi bahçesine ilk ne yapılır
Tasarım aşamasını tamamladıktan sonra yerinizin büyüklüğüyle orantılı olarak gerekirse bir traktör yardımıyla toprağınızı sürdürmeniz hem toprağın havalanması açısından hem de düzleşmesi bakımından yararlı olacaktır. Bunun yerine ot, saman, diken vb. bitkileri yakarak yok etmeyi düşünmeyin. Çünkü hobi bahçeciliği doğayı sevmek doğayla iç içe olmaktır. Baştan böyle yaparsanız doğaya ilk zararınızı vermiş ne kadar böcek canlı varsa toprağınızda ateşe verip yakmış olursunuz.
Hobi bahçenizi yapmaya başladınız artık. Bahçenize bir tel çit yada duvar yaparak koruma altına almak dikeceğiniz bitki, fidan vb. ürünlerinizi dışardan gelecek zararlara karşı koruyacaktır.
Bahçelerin Çevrilmesi
Fidanları ve genç ağaları ve ürünü hayvanlardan ve yabancılardan korumak için meyve bahçelerinin etrafının çevrilmesi gereklidir. Burada dikkat edilecek en önemli nokta, bahçenin o yerin şartlarına göre en uygun ve ucuz yöntemle çevrilmesidir.
Eğer bahçe çit bitkileri ile çevrilecekse bunun için seçilecek bitki türü yörenin ekolojik koşullarına uygun, mümkünse kurağa dayanıklı, tohumdan kolay çoğaltılan, hızlı büyüyen, yaprak yoğunluğu fazla, şiddetli budanabilen ve dikenli bir bitki türü olmalıdır.
Çit bitkileri dışında bahçeler beton, demir ya da ahşap kazıklara bağlanan dikenli ya da kafes tellerle ya da duvar ile çevrilebilir. Kafesli tel kullanılırsa bunun üst kısmına 2-3 sıra dikenli tel geçirilmelidir.
Fidan Dikimi
Fidan dikimi için açık köklü fidanlar tercih edecekseniz mart ayı en uygun zamandır açık köklü fidanlarınızı dikmek için. Tüplü fidan alıp dikecekseniz onu her dönemde yapabilirsiniz. Fidan dikimi Planınızı bazı ağaçların çok büyüdüğünü bazı ağaçların az büyüdüğünü dikkate alarak yerlerini belirlemeniz gerekiyor. Örneğin bir ceviz ağacıyla bir bodur elma ağacının büyüdüğünde kaplayacağı alan aynı olmayacaktır. Bu nedenle ceviz, kayısı, dut vb. ağaçlar için daha büyük yer ayırmanız gerekiyor.
Hobi Bahçesine İlk Yanlışla Başlamayın
Fidan seçimi yaparken bölgenizin iklim koşullarını göz önünde bulundurmayı ihmal etmeyin. Çünkü bir fidanın büyüyüp verimli ürün verebilmesi için yaklaşık on yıllık bir süre beklememiz gerekiyor. Yanlış seçim yapıp bu süreyi ve emeklerimizi boşa harcamayalım. Herşey telafi edilse bile zamanın telafisini yapmamız çok mümkün olmuyor. Sertifikalı ürün alalım mutlaka. hepsi aynı deyip rastgele yerden fidan almayalım.
Sizleri sıkmamak adına devamını bölüm, bölüm ve ilerleyen yazılarımızda paylaşacağız.
Hobi Bahçesi Kurarken Nelere Dikkat Edilmeli yazımız da ilginizi çekeçektir
Yoruma kapalı.