Gül Bahçesi
Gül Bahçesi
Gül Bahçesi
Gül bahçesi olarak yapılan düzenlemeleri yanı sıra bahçelerimizde çit, duvar kenarlarında, girişlerde, kapı ve pencere kenarlarında kullandığımız vazgeçilmez bitkilerimizdir. Son yıllarda ülkemizde de bulunabilen minyatürleri tüm yıl boyunca çiçeklenebildiklerinden, iç mekanlarda da kullanılabildiği gibi, dış mekanda grup olarak ta dikilmektedir. Ağaç cinsleri ise uzun bir gövde üzerine aşılanmış olanlarıdır, bahçelerde geniş alanlarda kullanılır.
Gül Bahçesi
Güllerin İstekleri nelerdir
Işık
Işık, yetiştirilen bitkilerin gelişmesini en çok etkileyen faktörlerden biridir. Bitkinin ışığa ihtiyacı çok fazladır. Direk güneş altında bile gelişirler.
Sıcaklık
Birçok çeşidi için 16ºC gece sıcaklığı uygundur. Güneşli günlerde sıcaklık bundan 5–7ºC daha yüksek olabilir. Daha yüksek sıcaklıklarda gelişme süresi kısalmakta, verimi artmakta, fakat kalite düşmektedir.
Nem
Sıcaklığa bağlı olarak oransal nem, gelişmesi için uygun düzeyde olmalıdır. Fazla nem, hastalıkları artırdığı gibi, nem noksanlığı da gelişmeyi olumsuz yönde etkileyebilir. Sıcaklık ile bitkide su kaybı artar, gelişme durur ve sürgünler kısalır. Elverişli nem koşullarında saplar daha uzun, çiçek ve yapraklar daha büyük olmakta, dolayısıyla kalite artmaktadır.
Sulama
Dikimden itibaren yeterli sulamaya özen gösterilmelidir. Sulama zamanı ve miktarı çevre koşullarına, toprak yapısına, bitkinin gelişme durumuna bağlı olmakla birlikte, sürgün verme döneminde ve yaz aylarında, daha fazla suya ihtiyaç duyar.
Toprak İsteği
Her topraktan hoşlanmazlar. Organik maddece zengin toprakları tercih ederler. Bu topraklar, nemli olduklarında ayağa yapışan, fakat oldukça çabuk kuruyan, fazla kuru ve nemli olmadıkları zamanlarda kolaylıkla işlenebilen topraklardır. Fakat genel olarak hemen hemen tüm bahçe topraklarında yetişebilirler.
Gübre isteği
Sağlıklı olmasını istiyorsanız mutlaka sonbahar ve ilkbahar mevsimlerinde gübrelemeyi ihmal etmeyin. Sonbahar mevsiminde Organik gübre ile de gübreleyebilirsiniz. Özellikle kış soğuklarında bitkinizin köklerini sıcak tutar.
Budama
Budanmamış olanları çok sayıda yoğun sürgün oluşturur, çiçekleri küçük ve kalitesizdir. Uygun bir budama; verimsiz, yaşlı, hasta, kuru, zarar görmüş dalların çıkartılması ile iyi bir çiçeklenme için birkaç dalın bırakılması işlemidir. Budama size, bahçenize uyan arzu ettiğiniz şeklini yaratma fırsatını verir. Budama ile kuvvetli ve sağlıklı bir bitki gelişimi sağlandığı gibi, bitki içine daha fazla ışık, hava girmesi de sağlanır. Şekil yaratılmasının yanında daha iyi ve kaliteli çiçekler elde edilir. Yapılan her türlü kesme işlemi budama olarak adlandırılır. Budama işlemi dikim aşamasında dikim budaması ile başlar, her yıl yapılan yıllık budamalar ile devam eder.
Bahçede Gül Nasıl Yetiştirilir
tohum, çelik, daldırma ve aşı ile çoğaltılırlar.
Tohumla Çoğaltma
Tohumları toplandıktan sonra çimlenmeye hazır değildir. Tohumlarının çimlenebilmesi için +4ºC de 4–6 ay nemli yosun olmayan yerlerde kum veya perlit içinde dinlendirilmeleri gerekir. Bu yöntem daha çok ıslah çalışmalarında kullanılmaktadır.
Çelikle Çoğaltma:
Kültür çeşitlerinden alınan odunsu çelikler çeşitli ortamlarda köklendirilerek fidan elde edilebilir. Köklendirmek için alınacak çelikler Kasım-Mart ayları arasında alınmalıdır. Perlit veya kum gibi maddelere 3–7 cm aralıklara dikilirler. Köklendirme ortamının sıcaklığı 21ºC olmalıdır. Köklenme 5–6 haftada tamamlanır. Köklenen çelikler hemen yerlerine dikilirler veya torbalara alınırlar.
Aşı ile Üretim
Aşı için bir anaç ve bir de damızlık fidan gerekir. Üzerine aşı yapılacak fidana anaç; kendisinden aşı kalemi alınana ise damızlık denir. Aşılama işlemine başlamadan önce anaçlar hazırlanmalıdır. 10–15 gün önceden anaçlar gözden geçirilmeli ve her birinin gövdelerinden, sürmüş olan gözler köreltilmelidir. Fidanlar haftada 1-2 defa bolca sulanmalıdır.
Gül Bahçesi
Sorunları ve Zararlıları
Kör Sürgün
Gelişmeye başlaması gerekirken, gelişmeyerek yaprak açmaya devam etmesi, böylelikle sapın ucunda çiçek meydana gelmemesi olayıdır.
Bozuk Baş
Tomurcuklarının ortasının tam olarak gelişemeyerek yassı ve ondüleli bir şekil almasıyla ortaya çıkar. Bozuk baş oranı da kör sürgünde olduğu gibi düşük sıcaklık, zayıf ışık ve kuvvetli budama ile artış göstermektedir.
Kırmızı Örümcek
Bitki öz suyunu emerek bitkiye zarar verirler. Yaprağın yeşil rengi kaybolur, yanık bir görünüm alır. Daha sonra yapraklar dökülür. Mücadelesi sistemik etkili ilaçlarla yapılır.
Yaprak Bitleri
Özellikle yeni süren yaprak ve goncalarda görülür. Çiçeklerde deformasyona neden olurlar.
Kabuklu Bit
Nisan-Mayıs aylarında, koşnilin kabarmaya başlamasından yumurtlama dönemine kadar sistematik etkili ilaçlarla mücadele yapılır.
Güves
Güve görüldüğünde, mücadele edilir.
Yaprak Arısı
Sürgünlerin içindeki yeşil renkli, 12 cm boyunda ve tırtıla benzeyen bu zararlılar filizleri kırar, kurutur ve yerler.
Arıs
Bir yıllık filizlerin içinde yaşar. Bu filizlerin kurumasına neden olur. Hastalıklı sürgünler temizlenmeli ve mücadele edilmelidir.
Hortumlu Böceği
Tomurcuğunu sokmak suretiyle zarar verirler. Sokulan tomurcuklar açılmadıkları için zarar büyük olur.
Gal Böceği
Galli dallar kış sonu budamalarında temizlenir.
Gül Bahçesi yazımızdan sonra Sebze nasıl dikilir yazımız ve evde tohumdan fide nasıl yetiştirilir videomuz da ilginizi çekecektir
Yoruma kapalı.