Hobi Bahçesi Nasıl Yapılır
Hobi Bahçesi Nasıl Yapılır
Hobi bahçeleri daha çok ekonomik getiri sağlamak için değil, serbest zaman geçirerek, kolay üretilebilen sebze, çiçek veya ağaç türlerinin kullanıldığı, kentin yoğun yaşamından bir kaçış alanı olan hobi bahçesi nasıl yapılır. Kişilerin bu bahçelere olan talebini birçok faktör etkilemektedir.
Geçmişinde toprakla uğraşmış olan insanların bu özlemini gidermek için, anılarını kısmen de olsa yaşayabileceği yerler olmasının yanı sıra yeni bir yaşam tarzı olarak, merak ve doğa ilgisi de bu bahçeleri kullanma isteğine neden olabilmektedir. Kişinin yalnız kalma isteği ile, kendine ait bir mekana sahip olma fırsatı da insanları bu bahçeleri tercih etmeye yöneltmektedir. Toprak kişilerin ruh sağlığını olumlu yönde etkilediği gibi toprak negatif enerjiyi alarak, herkese istediğinden daha fazlasını veren bir anadır.
Hobi Bahçeleri, daha çok kentin yakınında kurulan, ekonomik gelir beklemeden insanların serbest zamanlarında emek verdikleri sebze, çiçek ve meyve üretimi yapılan, sabit bir büyüklüğü olmayan alanlardır.
Hobi Bahçeleri bir yönetim tarafından kontrol edilen, belirli kuralları olan, daha çok yaz aylarında kullanılan yeler olduğu gibi bağımsız olarak yapılmış olanlarda vardır. Kentsel yeşil alanlardan birisi olan hobi bahçeleri dünya genelinde de bulunmaktadır. Hobi bahçeleri ülkemizde Hobi Bahçesi, Organik Bahçe, Küçük Bahçe, Kent Bahçesi gibi isimlerle anılırken yurt dışında da Allotment Garden, Hobby Garden, Street Garden, Community Garden isimleri bulunmakta.
İÇİNDEKİLER
Hobi Bahçesi Nasıl Planlanır
Hobi Bahçesi nasıl yapılır alanının belirlenmesi nasıl olur. hobi bahçelerinizin boyutu ne olursa olsun, öncelikle iyi bir planlamaya ihtiyacınız var.
- Yerleşim yerine yakın olması kolay ulaşılabilir olması
- Temiz ve yeterli su kaynaklarına sahip olması
- Hava ve toprağın kirli olmaması
- Alanın bahçe kurmaya uygun olup olmaması
- Büyümeye fırsat veren alana sahip olup olmaması
- Güvenli ve kontrollü bir alana sahip olması
- Yönetilebilir ve kontrol edilebilir büyüklükte olması
- Bitkilerin yaşamasına uygun olup olmamasına
Hobi Bahçelerinin Amaçları Nelerdir
- Yakın komşuluk ilişkisi sağlama
- Kırsal yaşam izlerini mümkün olduğunca yerine getirme
- Yapay malzeme kullanımından uzak durma
- Ekolojik üretim sağlama
- Güvenli mekanlar oluşturma
- Sürdürülebilirlik, izleme ve kontrol
- Şehir hayatına bir fikir verme veya model oluşturma
- Kentin stresli ortamından uzaklaşarak, doğa ile başbaşa kalma isteği
- Toprağı tanıma isteği,
- Üretimin insanlara sağladığı mutluluğu tatmak
- Bitkinin yaşam seyrini izleme isteği gibi birçok nedenlerle bu bahçelere yoğun talep yaşanmaktadır.
Hobi Bahçesi Nasıl Yapılır İpuçları Nelerdir
1) Doğru Seçim Yapın
İlk olarak ne tür bir bahçe görmek istediğinizi belirlemelisiniz. Bu bir ağaç bahçesi, sebze bahçesi veya çiçek bahçesi olabilir.
2) Doğru Noktaları Tespit Edin
Sebze ve meyvelerin hemen hemen tamamı ortalama her gün 6 ila 8 saat arası güneşe ihtiyaç duyacağından bahçenizin hangi noktasının daha fazla güneş aldığını belirleyin. Gölgeli bir bahçeye sahipseniz umutsuz olmanıza gerek yok çünkü tükettiğimiz brokoli, karnabahar, lahana, roka, kereviz gibi birçok sebze türü gölgede yetişiyor.
3) Zemininden Emin Olun
Bahçeniz için nispeten düz bir yer seçin, çünkü eğimli bir bahçeyle uğraşmak hem daha zordur, hem de zaman alıcı ve pahalı olur. Hobi bahçesi kuracağınız yerin taşsız olmasını tercih edin. bitki yetiştireceğiniz yerler taşlı ise taşları temizleyin. Bu işlemi gerçekleştirirken küçük taşlar için tırmık kullanarak bahçede uygun bir ortam oluşturun.
4) Toprağınızı Besleyin
Toprağınızın verimliliği bitkinizin verimliliğiyle doğru orantılıdır. Eğer toprağınız zayıf ise organik madde ekleyerek kurulumu yapabilirsiniz.
5) Bitkilerinizi Seçin
Sıra bahçenize ekeceğiniz, dikeceğiniz bitkileri seçmeye geldi. Şimdi bitkilerinizi tohum mu yoksa fide olarak mı dikeceğinize karar vermelisiniz. Bahçe planlamasında en önemli etken güneş ışığıdır. Bazı bitkiler kısmi gölgede yaşayabilir ama birçok sebze güneş ışığı ister. Özellikle sabah güneşi birçok hastalığı önlemede ve çiğ tanelerini kurutmada önemlidir.
6) Doğru Zamanlarda Sulayın
Fidelerinizin, fidanlarınızın kurumasına asla izin vermemeniz gerekir. Bu nedenle sulamanız zamanı kritik bir önem taşır. Bitkileriniz büyüdükçe meyve sebze oluşumu da dikkate alınarak toprak üzerindeki, neme ve yağışa bağlı olarak sulama zamanını ayarlayabilirsiniz.
7) Bahçenizi Yabancı Otlardan Koruyun
Yabancı otlardan kurtulmak ve nemi içeride tutabilmeniz için toprağınızı büyüklüğüne göre kürek, çapa ya da traktör yardımı ile birkaç santim havalandırmanız gerekir. Böylelikle hem sık sık sulama zorunluluğundan kurtulur hem de güneşin toprağa çarpmasını önleyerek yabancı ot tohumunun çimlenmesini engellersiniz.
Hobi Bahçesi Nasıl Yapılır yazımızdan sonra Hobi Bahçesi Nedir yazımız da ilginizi çekecektir
Yoruma kapalı.