Kuzinede Odun Ateşinde Güveç Tarifi
Kuzinede Odun Ateşinde Güveç Tarifi
Güveçte pişen yemeklerin ve tatlıların daha lezzetli olmasının sebebi toprak kaptan aldığı koku ve tadın yemeğin aroması ile bütünleşiyor olmasıdır Güveç her yörede farklı yapılabilmektedir. Güveç geç ısınan ve geç soğuyan bir topraktan yapılma kaptır. Ancak güveçte yapılan yemeklerin tadı ekstra lezzetli olmaktadır. Güveçte etli yemek dışında pilav, kek, çorba ve tatlı gibi çeşitli lezzetleri de deneyebilirsiniz. Güveç yemekleri ikinci kez ısıtılmaz. Güveç nasıl yapılır nelere dikkat edilmelidir? İşte merak edilenler:
Biz güvecimizi sezonda yetiştirip ürünlerin hasat zamanı topladığımız ürünlerden kışlık güveç malzemesi olarak hazırlayıp dondurucuda sakladığımızdan yaptık. Bu imkanı olmayanlar için güveç tarifimiz aşağıdadır.
İÇİNDEKİLER
Güveç Malzemeleri
- Yarım kg dana ya da kuzu kuşbaşı
- 1 kabak
- 1 patlıcan
- 1 adet büyük boy patates
- 1 büyük kuru soğan
- 250 gram taze fasulye
- 5-6 diş sarımsak
- 1 kaşık domates salçası
- 1 kaşık biber salçası
- 2 adet domates
- 2 adet kapya biber
- Tereyağı
- Zeytinyağı
Kuzinede Odun Ateşinde Güveç Tarifi
Güveç Nasıl Yapılır
Dana et kullanılıyorsa düdüklü tencere de yarım saat az su ile haşlayın. Kuzu eti kullanılacak ise bu işleme gerek yoktur.
Güvecin tabanına haşlanan etler konulur. Üzerine iri iri doğranan kuru soğanın yarısı ve birkaç diş sarımsak konulduktan sonra sıra ile taze fasulye, kabak, patates ve patlıcan dizilir. Üzerine kalan yarım kuru soğan ve sarımsaklar yerleştirilir.
Ayrı bir kapta kabuğu soyulup rendelenmiş domates, iri doğranmış biberler konulduktan sonra domates salçası, biber salçası, zeytinyağı ve tuz karıştırılıp bir çay bardağı kadar su ilave edildikten sonra güvecimizin içine aktarılır. En üste iki yemek kaşığı tereyağı ve et suyumuz ilave edilip kapağı kapatılarak kuzinede ya da fırında yaklaşık bir saat kadar pişmeye bırakılır. Zamanınız kısıtlı değilse ateşin gücünü azaltıp zamanı uzatabilirsiniz.
Afiyet olsun.
Kuzinede Odun Ateşinde Güveç Tarifi Püf Noktaları
Sağlığa zararlı olduğu için sırlı güveç tavsiye edilmemektedir.
İlk kez kullanacağınız güveci yıkadıktan sonra kuru bir bez ile silin. Sonra güzelce yağlayın. Önceden ısıttığınız fırın içerisinde bekletin.
Fırından aldığınız güvecin içini tekrar yağlayın. Bir saat kadar bekletip yağı tamamen emmesini sağlayın.
Sonra sıcak su ile tekrar yıkayın. İç kısmını kurulayın. İlk kez kullanırken bu tavsiyeleri uygulayın diğer kullanımlarda uygulamanıza gerek yoktur.
Pişirme sırasında bir parça kuyruk yağı yemeğin lezzetini artıracaktır.
Arpacık soğan kullanırsanız kolay soyabilmek için suda bekletin.
Güveç Kaç Kalori
100 gramlık bir porsiyon güveç 110 kcal kaloridir.
Kuzinede Odun Ateşinde Güveç Tarifinden sonra Menemen Tarifi ve menemen nasıl yapılır videosu da ilginizi çekecektir.
Yoruma kapalı.