Bahçeye Kafes Tel Örgü Çit Nasıl Yapılır

Bahçeye Kafes Tel Örgü Çit Nasıl Yapılır

Çit sınırlarımızı korumak için kullandığımız arazimizin vazgeçilmez bir parçasıdır. Özellikle bahçeli evlerde, bahçelerde, arazi sınır belirlemelerinde tel örgü çit sıklıkla kullanılır. Ayrıca bahçemizde sebze meyve yetiştiriciliği yapıyorsak ya da evcil hayvan besliyorsak onları koruma gereksiniminde bulunuruz. Bu yüzden bahçeye yabancıların ve belli hayvanların girişini engelleyecek sistemleri kurmamız gerekir.

Dış mekanlarda kullanılan malzemeler olması nedeni ile her türlü hava koşuluna karşı dayanıklı uzun yıllar bozulmada kullanılabilen malzemelerden yapılması gerekir.

Tel örgü çitler de üretimlerinde paslanmasını ve aşınmasını engelleyecek kaplama yöntemleri kullanıldığı için aşınma olmadan uzun yıllar kullanılabilmektedir. Peki çit çeşitleri nelerdir? Çit nasıl yapılır?

Tel örgü çit nasıl yapılır

Çit yapmanın ilk aşaması arsa veya bahçenin sınırını belirlemek ve mülke girip çıkacak yerleri planlamaktır.

Bir kafes tel ile çit yapmak istiyorsanız ihtiyacınız olacak malzemeler

  • Çit ağı bu sizin tercihinize göre istediğiniz boyda, aralıkta ya da kalınlıkta olabilir.
  • Çelik veya betonarme direkler
  • Direkleri zemine sabitlemek için beton karışımı
  • Yapıyı güçlendirmek için çelik tel ve takviye telini germek için kullanılan bir mandal veya gerdirme aparatı.

Hepsini tamamladığımızda çalışmaya başlayabilirsiniz.

Bahçeye Kafes Tel Örgü Çit Nasıl Yapılır
Bahçeye Kafes Tel Örgü Çit Nasıl Yapılır

Çit kurulumu aşamasına geçebilirsiniz.

Kaç Çeşit Çit Vardır

2 çeşit çit vardır.

  • Beton direkli çit
  • Boru direkli çit

Beton direk demir direklere göre daha avantajlı daha dayanıklı ve uzun ömürlüdür.

Bahçeye Kafes Tel Örgü Çit Nasıl Yapılır
Bahçeye Kafes Tel Örgü Çit Nasıl Yapılır

Her iki çit modelinin de kurulumu birbirine oldukça benzemektedir. Tel örgü çiti yapımının ilk aşaması toprağa 50 cm çapında ve 80 cm derinliğinde delikler açılıp buralara direklerin dikimi sağlanır.

Boru direkler kullanılacaksa bu direkleri hendeğe yerleştirmeden önce en az iki kat korozyon önleyici madde uygulayarak onları paslanmaya karşı korumalıyız.

Bahçeye Kafes Tel Örgü Çit Nasıl Yapılır
Bahçeye Kafes Tel Örgü Çit Nasıl Yapılır

Beton Direkli Çit

Direklerin bu deliklerde sabit olarak durabilmesi için açılan bu deliklere konan direklerin hizalamaları yapılıp ayarlandıktan sonra kenar boşlukları taşlarla da destekleyerek üzerine kum çimento ve su karışımı ile hazırlanan harç ile doldurulur.

Bu harç 300 ile 400 doz aralığında olmaktadır. Bu doz aralıklarının kullanılmasının sebebi beton ya da boru direklerin zemine sağlam bir şekilde tutturulmasını sağlamaktır.

Bahçeye Kafes Tel Örgü Çit Nasıl Yapılır
Bahçeye Kafes Tel Örgü Çit Nasıl Yapılır

Harç konulduktan sonra cinsine ve donma süresine göre 1 ila 5 gün beklenerek iyice donması ve sağlamlaşması sağlanmalıdır.

Burada en önemli nokta beton harç kullanımıdır. Direklerin sabit bir şekilde durması için açılan bu deliklere beton harç dökülür. Bu deliklerin birbirleri arasındaki mesafe genellikle 3 metre olarak açılmaktadır.

Direklerin düz bir çizgi üzerinde durması ve deliklere yerleştirildikten sonra aynı yüksekliğe sahip olması için öncelikle köşe direklerini betonlamak ve ertesi gün beton donduğunda aralarına bir ip gererek sonraki direklerin yerini belirlemek en iyisidir.

Destek Direk Payanda Nedir

Belli aralıklarla direklerin her iki yanına destek direkleri çapraz bir şekilde monte edilir ve bu sayede direklerin ve tel çitin rüzgara ve hava koşullarına karşı daha dayanıklı olmaları sağlanır.

Destek direklerinin bir diğer adı ise payanda direğidir. Direkleri dengelemek ve kuvvetlendirmek için desteklerle güçlendirmek gerekir. Her köşe direğinde, küçük kapı veya kapı kanadının asılacağı her direkte, çitin uzunluğu düz bir çizgide 20 metreyi aştığında bu uygulanmalıdır. Bu destek direkleri 2 şekilde monte edilir. İlk yöntem vidalama yöntemidir. İkinci yöntem de kaynaklama yöntemidir. Bu iki yöntem de tercih edilebilir.

Gergi Teli Nedir Nasıl Çekilir

Çit yapmanın bir sonraki adımı kafes teli çitin üzerine çekmektir. Direklerin alt, orta ve üst kenarlarına üç sıra gergi teli gerdirilerek çekilir. Gergi telini gergi aparatı ile gergi aparatı olmadığı durumlarda alt ve üst uçlarında uygun delikler bulunan 50-60 cm boru kullanarak gerdirme işlemini yapabilirsiniz.

Kafes telini iki direk arasına uzatıp gerdirdikten sonra küçük bağ telleri ile direğe ve gerdirme tellerine bağlayarak yapılır.

Direklerin üst bölümüne iki veya üç sıra dikenli tel gerdirilerek bağ teli ile bağlanır. Gerekli kontroller yapılarak montaj tamamlanır.

Bahçeye Kafes Tel Örgü Çit Nasıl Yapılır yazımızdan sonra Hobi Bahçelerine Fidan Dikimi yazımız da ilginizi çekecektir.


Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


Bu web sitesi deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Bununla iyi olduğunuzu varsayacağız, ancak isterseniz vazgeçebilirsiniz. Kabul etmek Mesajları Oku